2021.11.27., szombat - VirgilZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tűtáncoltatók tárlata

2019. március 09. szombat, 17:36
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Tavaszi zsongás címmel a Tűtánc Foltvarró Csoport és a zalaegerszegi Tűtáncoltatók kisközösség közös tárlatát nyitották meg a Balaton Színházban március elején.

A 15 fős egerszegi foltvarró műhely tevékenységét; a szépséget, harmóniát, melegséget, puhaságot árasztó munkákat, használati és dísztárgyakat: Takács Zoltánné szakkörvezető mutatta be, jelezve május 11-én tartják fennállásuk ötéves jubileumi ünnepségét.

A zsúfolásig megtelt Simándy-teremben az alaphangulatnak megágyazó művészeti zsongásról többen is gondoskodtak. Muzsikált az Asbóth szakgimnázium Regatta Zenekara. A tündéri tavaszról és a tűmágusokról szóló saját verseit pedig Bajzik Lajosné szavalta. Panni asszony a Népek Tánca Tánccsoport „aktív tündéreként” is jelmezbe bújt, hogy három csoporttársával közösen bemutassanak egy vastapssal kísért apáca show-t. A senior táncosok a Ricchi e poveri: Mamma Maria slágerének magyar változatára is tüzes táncot lejtettek.

A női lélek lágyságával megalkotott szép neszesszereket, díszpárnákat, terítőket, takarókat felvonultató tárlatot Csengei Ágota, a Goldmark művelődési központ igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy a keszthelyi szakkör munkájában 13an vesznek részt. Mindannyian örömet lelnek a hobbijukban, a mindennapi varrásban. A gondolat-szín és forma hármas egysége határozza meg munkájukat. Emlékeiket, érzéseiket, hitüket, élményeiket színekben megfogalmazva tárják közönség elé, egyszerű és egyértelmű formavilágot használva. A magyar hit- és mondavilág továbbvitelét, a gazdag népi motívumkincs átörökítését, átültetését és átfogalmazását is fontosnak látják. A formák és színek tervezése rendkívül változatos és érdekes feladatot jelent számukra. A virágok szeretetét kapcsolni tudták a színek és formák világához.

A harminc éve alakult Magyar Foltvarró Céh Egyesület nyolc régióban hatvan csoportot működtet. A közösség tavaly helytállt a százfős Nyugat-dunántúli régiós szakmai, tapasztalatcserére lehetőséget kínáló találkozó házigazdájaként, régiófelelőseként is. Nemrég faliképet készítettek egy szombathelyi bentlakásos intézménynek, de jártak tapolcai tanfolyamon és textilkincseiket tatabányai kiállításon is bemutatták. Részt vettek közös egerszegi foltvarráson és a bázakerettyei foltboszorkák meghívásának is eleget tettek. Egy országos bemutatóra pedig különleges ágytakarót készítettek.

Az április 4-éig látogatható tárlat házi sütemények kóstoltatásával és tombolasorsolással ért véget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK