2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Világító adventi ablakok Besenyőben

2021. december 21. kedd, 20:09
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Új divat terjeng néhány éve az országban. Advent idején a csatlakozott településeken világító kalendáriumként, minden nap újabb és újabb ablakokban gyulladnak fel a fények, felhívva a figyelmet az adott adventi nap számára.

A lakóknak nincs más dolga, mint ezeket a házakat meglelni és gyönyörködni. Közben pedig egy jót sétálnak a téli esti friss levegőben. Ehhez az akcióhoz csatlakozott az idén Besenyő lakossága is. Mi is odapillantottunk.

A helyi szervezők lelke, Semetkéné Szipőcs Erika, az ötletgazda pedig Horváthné Farkas Henrietta, akinek az otthonában a hatodik napon gyulladt fel a fény.

- Sólymárról indult néhány éve ez a kezdeményezés, melyhez egyre többen csatlakoznak országszerte. Farkas Henrietta hívta fel erre a figyelmünket, és hogy jó lenne ez itt is megvalósítani. Elkezdtem szervezkedni és gyorsan meglett a 24 jelentkező – mondta Semetkéné. – Az egyes számot senki sem akarta bevállalni, ezért az én családom kezdte a sort. Azóta minden nap készülnek fotók az újonnan kivilágított ablakokról, amit megosztunk a közösségi oldalunkon is, egy-két mondta kíséretében.

- Van valami szisztéma?

- Nem, elég különböző helyeken vannak a jelentkezők. De Besenyő kis település egy jó kis sétával körbejárható és így izgalmasabb, hogy hol lehet az újabb ablak.

- Keresik az emberek?

- Igen, lelkesen sétálgatnak. Az az igazság, hogy a karácsonyi műsorunkat és karácsonyi vacsoránkat nem tudjuk a jelen helyzetben megrendezni, nem tudunk összejönni és helyette van ez a játék, mint közösségi élmény. De úgy tűnik, sikere van, valószínűleg jövőre is megrendezzük. De valamit még ki kell hozzá találni, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni.

- Volt valami előírás, hogy hogyan jelenjenek meg a számok?

- Nem, egyénileg, kreatívan kellett megoldani, a lényeg, hogy látszódjon az adott nap száma és onnantól egészen karácsonyig világítania is kell esténként. – Majd még hozzátette, szintén a korlátozott lehetőségek szülte kényszerként, nem a művelődési házban tartották a Mikulás várót, hanem gyönyörűen kivilágított házi járművel járta körbe a települést a Mikulás és vitte házhoz kicsiknek és nagyoknak a kisebb-nagyobb ajándékot. Ennek szintén olyan nagy sikere és olyan jó hangulat volt, hogy talán ebből is hagyomány születik. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK