2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

145 éve született báró Lehár Antal

2021. október 21. csütörtök, 18:31
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Sajtótájékoztató keretében, vetítéssel egybekötött, rendhagyó kötetbemutatóra került sor a városházán. Báró Lehár Antal ezredes, az egykori császári és királyi 106. gyalogezred parancsnokának naplóját alapul véve íródott a könyv. Ez tudományos értekezéssel, fotókkal és kitüntetések magyarázataival kiegészülve jelent meg magyar, német és olasz nyelven az idén, a szerző születésének 145. évfordulója alkalmából.

Kötet az első világháborús csapatéletről

Az első világháborúban jellemző csapatélet és frontélet mellett a nevezetes II. piavei csata leírása is megtalálható a kiadványban. A 106. gyalogezredben bizonyítottan harcoltak zalai katonák is. 

„Csak egy hűséges szolgája urának” címmel jelent meg ez az emlékkönyv, melynek az alapját jelentő Regiment 106. naplószerű leírás 1930-ban látott napvilágot Bécsben, német nyelven, Lehár Antal tollából. A család és a tisztelegni kívánók közös vágya teljesült a kiegészített, magyar, német és olasz nyelvű kiadvány létrejöttével. Ez utóbbiak képviseletében jelen volt Fülöp András hadszíntér kutató, a Lehár Emlékévet kezdeményező Grádics Egyesület vezetője, Wolfgang Wildberger nyugállományú ezredes, az ausztriai XIX. Vadász Zászlóalj egykori parancsnoka (mely a 106. ezred jogutódja), ma a Fekete Kereszt Hadisírgondozó Egyesület vezetője, Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó részéről, valamint Gecse Péter alpolgármester.

Az alpolgármester a köszönet hangján szólt és tájékoztatott, hogy nagyobb nyilvánosság bevonásával, hamarosan egy szélesebb körű bemutatót is tartanak. (A kiadvány egyébként már könyvesboltokon keresztül elérhető.)

Az eseményen Fülöp András mutatta be részletesebben a könyvet. Kiemelten beszélt a II. piavei csata részleteiről. A téma alapos ismerete miatt érdekességeket is meg tudott osztani a jelenlévőkkel. A kiadvány fő célját pedig így fogalmazta meg: 

Vigye hírét az emlékévnek, hírét a parancsnoknak, aki alatt, vasiak, zalaiak, a magyarokon kívül számos nemzetiség harcolt egységben, összefogva. Egy tiszteletre méltó vezetőt követtek, aki jelmondatául a „Bátran és hűséggel” felkiálltást választotta, s aki a csatákban, nem „előre!” küldte az embereit, hanem „utánam!” felszólítással az élen harcolt, többszörösen sebesülten is. Halálát (1962.) is az egyik ilyen nehezen gyógyuló sérülés okozta. Mindenki hős, aki egy küzdelemben az életét kockáztatja. Az Aranyvitézség Éremmel kitüntettettek, köztük Lehár Antal is, pedig különösen veszélyes helyzetekben álltak helyt. Példa lehet az életük a mai embereknek is.

A könyvbemutatón elhangzott a Piave Mars, mely indulót a 106-osoknak és testvérének ajánlotta Lehár Ferenc, a nevezett parancsnok testvére. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK