2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

42 fafaragó önzetlen alkotómunkája

2019. október 03. csütörtök, 18:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Dunántúl, Pest megye, Duna-Tisza köze, Dél-Alföld, Tiszántúl, Észak-Magyarország, Vajdaság és Erdély gazdag sírjel kultúrájáról árulkodik a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkja, amit október 3-án avattak fel Zalaegerszegen. A maga nemében egyedülálló létesítmény a Gébárti Kézműves Háza szomszédságában lévő kis erdő ölelésében kapott helyet.

106 kárpát-medencei tradicionális fa sírjelet őriz

Megálmodója a Zala Megyei Népművészeti Egyesület volt, amely fennállásának 37 esztendeje alatt a kézműves hagyományok őrzése, átörökítése mellett jelentős közösségi alkotásokat – többek között a Gébárti Kézműves Házat és a körülötte lévő műhelyeket – adhatott át Zalaegerszegnek, az országnak és a Kárpát-medencének. Az egyesület szervezésében zajlott 2014 és 2019 között az az egyhetes nyári országos alkotótábor, amelynek keretében megszülethettek ezek a sírjelek 42 fafaragó népművész önzetlenségéből. Munkájukkal élővé tették azt a tudásbázist, ami ma már csak a néprajzi szakirodalomban lelhető fel. Minderről Skrabut Éva, az egyesület elnöke (1. kép) beszélt, kiemelve, hogy mindez nagyon sok ember, civil szervezet és Zalaegerszeg városa összefogásának eredménye.

– Legfőképpen nem győzünk eléggé hálásak lenni az ország különböző részeiről érkező fafaragóknak. Köszönjük barátságukat, köszönjük alkotómunkájukat. Reméljük, hogy a közönségnek is akkor öröme lesz ezekben az alkotásokban, mint amekkora volt a szervezőknek, az alkotóknak, és mindazoknak, akik segítették ezt a nagy álmot megvalósítani – hangsúlyozta Skrabut Éva.

Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkjával olyan egyedit sikerült alkotni, ami párját ritkítja az országban. Felidézte, hogy már 2012-ben felmerült az ötlet, hogyan lehetne megőrizni az utókornak az elsősorban a református, de az evangélikus és katolikus közösségekre is jellemző fa sírjeleket. 2014-ben kezdődött el az a következetes munka, amelynek eredményeként 2019 októberére megvalósulhatott az emlékpark. A polgármester köszönetét fejezte ki megálmodójának, Skrabut Évának, Nagy Bélának, az egyesület alelnökének, Prokné Tirner Gyöngyinek, a kézművesek háza szakmai vezetőjének, továbbá a polgármesteri hivatal és más szervezetek munkatársainak, akik részt vettek az emlékpark létrehozásában. Végül név szerint említette meg a 42 fafaragót, akiknek önzetlen munkája nélkül nem jöhetett volna létre a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkja.

Együtt az alkotókkal

Külön érdekessége, hogy a sírjelek tájolása a Kárpát-medencét formázza. A fejfa rekonstrukciók előlapján a tájegység vagy a település neve, a felgyűjtés évszáma, vagy az adott évszázad megjelölése, hátlapjukon az alkotó, vagy alkotók neve szerepel. A Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkban 106 sírjel, 2 emlékoszlop és egy göcseji harangláb látható. Széll János néprajzkutató, fafaragó, népi iparművész a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetségének nevében fejezte ki köszönetét. Mint mondta, sehol az országban, de még Európában sincs ilyen méretű, ilyen teljességre törekvő emlékparkja a fa tradicionális sírjeleknek, mint Zalaegerszegen.

Nagy Tamás plébános, Zsurgyel Kornél evangélikus lelkész és Hodánics Péter református lelkész áldotta meg az emlékparkot, amely újabb páratlan ékessége a Gébárti-tó környezetének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK