2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

56-os év: Kollégiumból börtönmúzeum

2016. október 07. péntek, 15:43
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A következő hetekben, hónapokban változatos programokkal emlékezik meg a város az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.

A zalaegerszegi önkormányzat a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Zala Megyei Szervezetével, és a Zala Megyei Önkormányzat közreműködésével tiszteleg a jubileumi év előtt. A részletekről a városházán tartottak sajtótájékoztatót. Balaicz Zoltán polgármester elmondta: mivel tíz évvel ezelőtt az 50. évforduló országos szinten nem kapott kellő figyelmet, most szeretnének az emlékezésen túl, helyi szinten is valami maradandót alkotni. Kis Bódog Zoltánnak, a POFOSZ Zala Megyei Szervezete elnökének javaslatára egy változatos és komplex programsorozatot sikerült összeállítani, melyhez a város több pályázati támogatást is nyert.

1956_zala

Programok és új emlékhely a forradalom 60. évfordulójára

Az önkormányzat egyrészt egy 56’-os filmhét megszervezésére, az október 23-i ünnepség lebonyolítására és egy határon túli találkozó létrehozására nyújtott be pályázatot, melyre összesen 2 millió 800 ezer forintot nyertek. Ezenkívül a Mártírok úti volt Kaffka-kollégium átépítésére, és történeti emlékhellyé alakítására további, közel 34 millió forintos támogatásban részesültek az 56-os Emlékbizottságtól.

A programsorozat október 17-én indul a filmhéttel; a vetítéseket beszélgetések is kísérik. A hónap folyamán „Október végi tiszta lángok” címmel zalai képzőművészek pályamunkáiból nyílik tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Október 23-án pedig rendhagyó módon kerül megrendezésre a hagyományos városi ünnepség. Nagyszabású felvonulással, korhű jelmezekkel és egy eredeti Csepel teherautóval találkozhat majd az ünneplő közönség. Mint azt Tompa Gábor, az eseményt szervező Kvártélyház Kft. ügyvezetője elmondta: ünnepi öltözéket kap a Dísz tér, korabeli fotográfiákkal installálják majd a teret. A városi programok részeként sor kerül egy különös találkozóra is; zalai és határon túli 56-os üldözöttek adnak egymásnak randevút.

1956_zala_2

Átépítésre kerül a Mártírok úton évek óta üresen álló, egykori leánykollégium is. A ház az ötvenes években az ÁVH székháza volt, pincéjében pedig börtön működött. Az alagsori és a földszinti részeket börtönmúzeummá és történeti emlékhellyé alakítja át a város egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Tolvaj Márta alpolgármester a részletekkel kapcsolatban elárulta: egy korszerű, interaktív, a fiatalok számára is érdekes kiállítás létrehozására nyertek el közel 34 millió forintot. Az emlékhely tervei már elkészültek.

A börtönmúzeum főbejárata az egykori kollégium főbejárata lesz, hiszen eredetileg is ez volt a hírhedt székház kapuja. Belépve egy magasföldszintre, majd a pincerészbe mehet a látogató, ahol egy cellát alakítanak ki eredeti bútorokkal és más látványelemekkel. A földszinti részen létesül egy oktatóterem, ahol korabeli híradások szólnak majd, és itt lehet rendkívüli történelemórákat is tartani. Ezenkívül tablók, fotók és más dokumentumok mesélnek majd a korszakról, valamint a fogva tartás kegyetlenségeiről. A tervek szerint a jövő év első felében adnák át az emlékhelyet, mely a Göcseji Múzeumhoz tartozik majd.

1956_zala_3

Kis Bódog Zoltán, a POFOSZ zalai elnöke elmondta: nagyon örül, hogy a helyi programokat összefogással sikerül megvalósítani és annak is, hogy elképzeléseiket rugalmasan kezelte a város. Az a céljuk, hogy az emlékév változatos programjaival a fiatalokat is megszólítsák, annál is inkább, mert annak idején is a fiatal „pesti srácok” voltak az események főszereplői. Mint fogalmazott: a huszonnegyedik órában vagyunk, hogy a még élő üldözötteknek köszöntet mondjunk, s bátorságukat, tisztességüket, becsületüket egy emlékplakettel és egy ünnepségsorozattal is elismerjük. Reméli, hogy az idei zalaegerszegi és megyei eseményekkel sikerül méltó emléket állítani az 56-os hősök előtt.

A sajtótájékoztatót követően, egy országos kezdeményezés részeként a városvezetés és a POFOSZ képviselői (Kiss Bódog Zoltán és Csabai Hugó) egy a forradalmat jelképező, lyukas nemzetiszínű lobogót helyeztek ki a városháza épületére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK