2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A magyar szabadság örömünnepe

2018. március 15. csütörtök, 15:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
A forradalmat két szándék vezette, egyrészt, hogy megszabadítsák az országot az idegen uralomtól, másrészt, hogy az igazságtalan hűbéri rendszert felváltsák egy igazságosabb, Európa fejlettebb országaihoz igazodni tudó polgári berendezkedésre.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fogalmazott így március 15-én a Deák-téren, ahol a hagyományokhoz híven kezdetét vette az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés. Mint mondta, a szabadságért és a függetlenségért harcoltak, a jogállam alapjaiért, és nekik köszönhetően ma itt Zalaegerszegen szabadon ünnepelhetnek a családok. A szabadság egyet jelent a döntés, a munkavállalás, a vallás, a kultúra, a sajtó és a szólás szabadságával. A szabadság mások értékrendjének tiszteletben tartását is feltételezi, amiért 170 évvel ezelőtt szintén küzdöttek 48 hősei. Küzdelmükből erőt meríthettünk a jelen korra, hiszen legfontosabb cél, hogy az ország Magyarország maradhasson, hangsúlyozta.

Az ünneplők Deák Ferenc szobrának megkoszorúzása után Csány László szobrához vonultak. Itt Holló József nyugállományú altábornagy, a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos mondott beszédet. Kiemelte, 1848-ban egy cél érdekében fogott össze hazánk valamennyi politikai irányzata, és ezzel az összefogással Európában egyedülálló módon, fegyver és vér nélkül vitték diadalra a polgári átalakulás ügyét. A magyar nemzet százados terheket és béklyókat próbált lerázni magáról 1848 tavaszán, amikor szabadságáéért, függetlenségéért szállt síkra. Március 15-én tehát sokszázados függetlenségi törekvéseink valóra váltására emlékezünk, amit a magyar szabadság öröm ünnepének tarthatunk számon. Minden esztendőben arra figyelmeztet ez a nap, hogy a legfőbb kérdésekben megalkuvásnak helye nincsen, húzta alá. Az idei március 15-e nemcsak a 48-as forradalom, hanem a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója is egyben. A szabadságharcban létrejött Magyar Honvédség legfőbb feladata ma is a haza és a magyar emberek védelme, hangoztatta.

Ez alkalomból a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület díszkardot adományozott Balaicz Zoltán polgármesternek, amit dr. Varga Péter gazdasági vezető adott át. A megemlékezés Csány László szobrának megkoszorúzásával ért véget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK