2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az éremrestaurálás titkai, fortélyai

2019. október 28. hétfő, 15:30
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
A restaurátor különleges, sokak számára érdekes munkája került a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október végén tartott múzeumi rendezvény középpontjába.

Szakmai bemutató a Balatoni Múzeumban

A programsorozat keretében egy régész-numizmata és egy restaurátor szemszögéből is bemutatták az év elején napvilágra került „rejtélyes gyűjteményt", egy keszthelyi zsidó család elrejtett ékszer- és éremkollekcióját. Jordán György, a Balatoni Múzeum restaurátora bemutatóján az érdeklődők megismerkedhettek a „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításon közszemlére tett, ez év februárjában előkerült többezer darabot számláló éremlelet restaurálásának folyamatával. A szakember a különös hivatás számos titkáról fellebbentette a fátylat.

Vetítettképes prezentációja keretében nem csak az érmek, de a régészeti feltárások során előkerülő különböző korú és típusú fémek restaurálási módszerei is részletesen bemutatást nyertek. Jordán György, a Pollák-gyűjteményre fókuszálva, megemlítette a műtárgyvédelmi munkafolyamat jelentősebb állomásait, majd betekintést engedett a fémek konzerválásának; mechanikai és vegyi tisztításának világába.

Jelezte: a korróziót nem távolítják el, ha azzal a tárgyon eltűnne a díszítés, vagy az információ. Ha nincs, vagy kicsi a fémmag, és ha egybefüggő nemes patina alakult ki, akkor is megmarad a rozsda. Az arany kevésbé, a cink és a vas annál inkább hajlamos a korrózióra. Az ezüstpénzekkel pedig szinte minden esetben csodát lehet tenni.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK