2021.10.24., vasárnap - SalamonZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csatajelenet a fesztiválon

2018. szeptember 10. hétfő, 20:14
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
A Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából csatajelenetet mutatott be a hétvégi fesztivál alatt a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület és meghívott vendégei.

A Magyar Honvédség története az 1848/49-es szabadságharc idején kezdődött, ekkor alakult ki az első központilag szervezett sereg, mely már nevében is kifejezte szép feladatát, a hon védelmét, hangzott el többek között a bemutató bevezetőjében. Először egy napi szemlét láthattak az érdeklődők, mely az egykori katonai élet fontos része volt. Hiszen a bármelykor bevethetőség egyik alap pillére a rendszeresen karban tartott felszerelés illetve a napi gyakorlatozás.

A ruházat, fegyverzet bemutatása után kezdődött a harc, a vendég Budai 2. Honvédszászlóalj közreműködésével. A korabeli csatajelenet viszonylag nyugodt tempójú volt, egy jó lövő katona is csak maximum percenként háromszor szegezhette az ellenségre a puskát, majd újra kellett tölteni azt, tudhattuk meg a folyamatos kommentárból. A vendégek a labancok szerepét alakították, hangzatos (de csupán pirotechnikai töltettel ellátott) ágyúval felszerelve. A koreográfia lényege, hogy ez utóbbi harci eszközt megszerezték dulakodás és lövöldözés után a magyar gyalogosok. Közben a sebesültek ápolására is gondot fordítottak. Majd a lefegyverzés után elmasírozott a csapat.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK