2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egyszer a törvényszéket is kirabolták

2017. május 16. kedd, 17:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
„Elnök úr, betörtek!” – ezzel a mondattal keltették fel Czikó János törvényszéki elnököt 1931. november elsején, vasárnap. A Zalaegerszegi Törvényszéket aznap éjjel rabolták ki „mégpedig az utolsó fillérig!” Ez a történet is olvasható a Bírósági históriák című kiadványban, melyet a közelmúltban mutattak be a törvényszéken.

A bíráskodás, a bíróságok világa egy sajátos világ, magatartásformák, szerepek, tárgyak, öltözetek, jelképek tartoznak kultúrájához, hasonlóan más szakmákhoz – beszélt a kötet ihletéséről dr. Magyar Károly, (balra) a Zalaegerszegi Törvényszék címzetes táblabírója, törvényszéki tanácselnöke, a Bíróságtörténeti Munkacsoport elnöke. A bíróságok világa egyúttal statikus is, mert régi szimbólumokat, jelképeket, eszközöket őriz épületeiben, amelyek megjelenítik a múltat. A kiadvány szintén a múltba tekint vissza, emléket állítva az elődöknek, akik bírákként, igazságügyi munkatársakként, joggyakornokokként dolgoztak a zalai törvényszékeken a múlt évszázadban. Az emlékezés folytonosságot teremt a múlt, a jelen és jövő között a jelenkor zalai bíráinak fotói által is, melyek az Országos Bírósági Hivatal Fókuszban a bíróság című fotópályázatán is szerepeltek.

Múlt századi bírósági históriák – kötetbe foglalva

A Zalaegerszegi Törvényszéken szigorúan vett jogtörténeti, levéltári kutatások is folynak, ezt a kötetet azonban nem csupán a szakmának, hanem a közönségnek is szánták. Érdekes, egyedi, korosztályok széles körének szól, fűzte hozzá dr. Horváth Zsolt (jobbra). A Lenti Járásbíróság elnöke, a kötet szerkesztője továbbá elmondta, nem pereket dolgoz fel, hanem időutazásra invitál, a benne közölt történetek által az olvasó a 80-100 évvel ezelőtti bíróságok falai közé képzelheti magát. Többek között megtudhatja, miért kellett 1943 nyarán a kánikulában elnöki rendelkezést kiadni a Zalaegerszegi Törvényszék ablakainak kinyitására; milyen meggondolatlan mondat miatt büntették meg a Keszthelyi Királyi Járásbíróság elnökét a második világháború idején, vagy hány évet várt Nagykanizsa, hogy méltó bírósági épülete legyen.

Az ez idáig feltáratlan bírósági érdekességeket bemutató negyven oldalas kötet kiadását az Országos Bírósági Hivatal Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás című pályázatán elnyert támogatásból finanszírozta a Zalaegerszegi Törvényszék. A kiadvány korlátozott példányszámban hozzáférhető a zalaegerszegi Tourinform irodában, illetve több kötetet juttattak el a megye könyvtáraiba, iskoláiba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK