2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fagyigép a városházi vitrinben

2022. július 28. csütörtök, 09:06
Szerző: ZalaMédia; Fotó: Göcseji Múzeum
Egy 1930-as évekből származó, kézihajtású fagylaltkészítő-gép lett a Hónap műtárgya, mely a nyári szezon idején a városháza aulájában tekinthető meg a Göcseji Múzeum vitrinjében.

Az első fagylaltgépek még kézi hajtásúak voltak

Maga a tárgy is a múzeum gyűjteményéből való, a szervezőket pedig természetesen a nyári hőség inspirálta arra, hogy épp egy fagyigépet állítsanak ki a forgalmas helyiségbe. 
A tárgyleírásból az is kiderül, hogy az első fagylaltgépek még kézi hajtásúak voltak, amit többnyire az inasok, vagy a nyalánkságukért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtottak. A fagylaltot az elektromos áram elterjedése előtt kézi hajtású fagylaltgépekben készítették, egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgattak egy kisebb edényt, ebben keveredett a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen. A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert az ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt.

Zalaegerszegen is hamar népszerű lett ez a nyári édesség. Rengeteg adat található a két világháború közötti időszakból arra vonatkozóan, hogy mely cukrászdák kínálatában lehetett már fagyit kapni. Érdekesség, hogy ebben az időben lett népszerű a fagylalt utcai árusítása is. 

További érdekességeket a múzeum honlapján olvashatank a témáról:
https://gocsejimuzeum.hu/blog/2022/07/nyari-nyalanksag-keszitoje-a-fagylaltgep

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK