2022.05.16., hétfő - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gladiátor szobrocska a városházán

2021. augusztus 07. szombat, 13:45
Szerző: ZalaMédia/Göcseji Múzeum
Egyedülálló régészeti leletet helyeztek ki a városházán felállított üvegvitrinbe a Göcseji Múzeum munkatársai. A hónap műtárgya sorozat keretében ez alkalommal egy a római korból származó, kisméretű szobortöredéket mutatnak be, amely egy gladiátort ábrázol.

Folytatódik a hónap műtárgya sorozat

A gladiátorok különböző típusú ábrázolása gyakori motívum a római művészet legtöbb területén. A gladiátorjátékok intézményét (munera gladiatoria) Kr. e. 264-ben említik először az ókori források, és egyre népszerűbbé vált a rómaiak körében. A gyakran halálos kimenetelű küzdelmek a Birodalom szinte minden nagyobb városában több mint 650 éven át szórakoztatták a római polgárokat, mígnem a játékokat Kr. u. 404-ben Honorius császár hivatalosan megszüntette. A játék rendkívüli népszerűséget tükrözik a régészeti feltárásokon előkerült gladiátorokról készült ábrázolások és feliratok nagy száma is.

Fotó: Göcseji Múzeum

A most bemutatott gladiátort ábrázoló, üreges testű, öntött terrakotta szobrocska arcra húzott sisakot visel (galea eristata), könnyű kötényt hord (subligaculum), jobb kezében rövid kardot, bal kezében pedig kis, kerek pajzsot (parma) tart. A kard pengéje hiányzik. A kerek pajzs közepén koncentrikus bekarcolt körök, széle pecsételéssel díszített. Az ábrázolás alapján valószínűleg a secutores fegyverzetét és öltözetét viseli. A lelet 2. századi és Zalalövőről került elő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK