2019.01.17., csütörtök - Piroska Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hévízi tavaszköszöntő, római örökséggel

2018. április 17. kedd, 20:14
Szerző: Nemes Norbert
A gyerekkora révén Hévízhez is kötődő Flavius Theodosius, későbbi nevén I., vagy Nagy Theodosius római császárt és a korát idézték vissza április közepén, egy kétnapos tavaszköszöntő programmal, melynek díszvendégei között a Tizedik Gemina Légió Hagyományőrzőit köszöntötték.

A program fő helyszíne ezúttal is az egregyi rendezvénytér volt, a műsor nyitányaként az üdülőhely több közterén is megcsodálhatták a légiósok felvonulását. A 2. században Pannóniában és Aquincumban állomásozó légiós hagyományőrzők a sétálóutcán is végigmasíroztak. Mindkét nap a római légiósok életét bemutató korhű katonai tábort látogathattak az érdeklődők.

A katonai bemutató alkalmával korhű fegyvereket, felszereléseket vehettek kézbe, próbálhattak ki. Volt probatio avagy katonai kiképzés is áldozatbemutatással, gladiátorjátékokkal, de a szervezők római kori társasjátékokat is megelevenítettek. A közönséget népi játékok és koncertek is várták. Ceres: a római mitológiában a növények, főleg a gabona ültetésének istene és az anyai szeretet istennője volt. A cerealia ünnepségsorozat - amelynek lényegi elemeit a fürdővárosban is felelevenítették- már része volt annak a római birodalom területén megtalált naptárnak, amely iránymutatást kínál a különféle ünnepségek korhű vezényletére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK