2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hogyan lesz a búzából liszt?

2023. május 22. hétfő, 13:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Első alkalommal várta bemutatóőrléssel látogatóit Szécsiszigeten az egykor az Andrássy–Szapáry-kastélyhoz tartozó Kerka vízimalom, amely egyetlen megmaradt képviselője a Kerka folyón hajdanán működőknek. A kultúr- és ipartörténeti épület helyreállítását a Kerka Vízimalom Egyesület hajtotta végre, így most fizikailag is működőképessé vált a vízimalom, amelynek kerekeit már nem a folyó, hanem a villanyáram hajtja meg.

Bemutatóőrlések a Kerka vízimalomban

A vízimalom újkori története 2002-ben kezdődött, amikor a Kerka Vízimalom Egyesület átvette üzemeltetését. Wágner Andrea elnök felidézte, akkor is nyertek pályázati forrást, amelyből felújították az épületet, valamint rekonstruálták a három, egyenként öt méteres vízikerekét. A Kerka vízimalom így 2006 őszén újra megnyithatta kapuit a látogatók előtt. Mint fogalmazott, mindig is szándékuk volt, hogy működőképes legyen a malom. Ez a terv a TOP-pályázat keretében vált valóra a malomgépészet beépítésével. A projektben létesítettek egy pajtát is, amely kávézóként és ajándékboltként funkcionál. Egyben bemutatótér is olyan eszközökkel, mint például a két digitális oszlop. Az egyik a zalai hírességek, valamint a megyére jellemző állat- és növényvilág, míg a másik a vízimalom régi tárgyai kapcsán ösztönöz interaktív játékra. A beruházással az volt a céljuk, hogy vonzó turisztikai látványossággá tegye a vízimalmot és környezetét.

Wágner Andrea elmondta, hogy a 20-25 perces tárlatvezetés során mesél Szécsisziget, valamint a vízimalom történetéről, a malom középső szintjén pedig a gabonaőrlés folyamatáról. A tárlatvezetésben fontos szerepet kap a földszinten lévő malom makett, amely kicsiben mutatja be annak berendezéseit. Ez azért is lényeges, mert így a mozgássérült vendégek is, akik lift hiányában nem tudnak feljutni az emeletre, ugyanabban az élményben részesülhetnek. A földszinten egy kivetítőn, a látogatók „élőben” is megtapasztalhatják, hogyan őrölték meg régen a gabonát. A középső szinten archív fotókon láthatóak az egykori malmok, továbbá egy liszteszsák-kiállítás, egy régi paraszti konyha és egy szoba is megtekinthető.

A rendezvény házigazdái: Dudás Péter, Kelemen Botond, Wágner Andrea, a Kerka Vízimalom Egyesület elnöke,
Kelemen Bendegúz, a Kerka Vízimalom Egyesület elnökhelyettese és Jankura Dóra

A Kerka vízimalomban május 20-án rendezték meg első bemutatóőrlést a tárlatvezetés mellett, amely sok látogatót vonzott. Még három ilyen alkalom lesz idén. Tervezett időpontjai egyelőre július 29-e a Szapáry-napokhoz kapcsolódóan, és szeptember 30-a a molnárok napján. A pontos időpontokról a Kerka vízimalom honlapján és Facebook-oldalán lehet majd értesülni. A vízimalom Facebook-oldalát a június 10-i Piknik mozi miatt is érdemes figyelemmel kísérni. Az érdeklődők a Kincsem és a Hadik film közül választhatnak, melyik legyen az, amit levetítenek aznap.

Ma már alig van régi működő malom, ezért a bemutatóőrlés egyedülálló lehetőség a Kerka vízimalomban, ahol meg lehet csodálni, hogyan lesz a búzából liszt. A malomépület a kis patakkal, a hosszan elnyúló zöldterülettel idilli és hívogató környezet. Itt igazán ki lehet kapcsolódni. Fel lehet frissülni a pajta kávézójában, ahol Illy Ferenc feltalálóról elnevezett Illy kávét szolgálnak fel. Ezzel is a hagyományt, a régmúltat kívánják tisztelni, és közelebb vinni a ma emberéhez. A kávézóban régi bútorok és használati eszközök között lehet folytatni az időutazást. Megtisztelő számukra, hogy sokan rájuk bízták őseik hagyatékát, mondta végül az egyesület elnöke.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK