2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Zalaegerszegen

2024. március 30. szombat, 19:27
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Születésének 348. évfordulóján II. Rákóczi Ferencre, egykori vezérlő fejedelemre, az utolsó erdélyi fejedelemre, a nevéhez köthető szabadságharc vezetőjére emlékeztek Zalaegerszegen.

Az ünnepséget a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség, valamint a Történelmi Vitézi Rend Délnyugat-Dunántúli Törzskapitánysága, a Pro Civitate Dei Egyesület és a Zalai Polgári Körök Egyesülete szervezete.

A rendezőknek köszönhetően több éve hagyományos tiszteletadásra új helyszínt vontak be. Rákóczi történelmi tetteire a Mindszentyneumban rendezett ünnepségen emlékeztek. Ugyanitt tablókiállítás nyílt, melyet Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke nyitott meg. A tablók két hétig láthatók az intézményben, utána szeretnék minél több oktatási intézményben bemutatni azokat. A rövid ünnepi műsorban Süle Zsolt (Mindszenty-gimnázium), illetve Hertelendy Attila és Bot Gábor színművészek működtek közre. 

A megemlékező beszéd Paál István, a szövetség elnöke tisztje volt. Elmondta, mindig felbukkant a magyar történelemben egy olyan vezető, aki a nép élére állt. Rákóczi Ferenc a génjeiben hordozta a nemzet életének megváltoztatását (Zrínyi Ilona gyermeke), aki azonban olyan döntéseket vállalt be a haza érdekében, mely a világon is egyedülálló. A nyolcéves harc (1703-1711.) és az azt követő majtényi fegyverletétel – melyet Rákóczi ugyan nem fogadott el – mégis hosszú, békés időszakot alapozott meg az országnak. Rákóczi száműzetésben mindent elvesztett, nevét 100 évig tilos volt kimondani. 

A megemlékezés második felében koszorúzásra került sor a Rákóczi szobornál. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK