2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jövőre a Budai Várban lesznek láthatók

2016. szeptember 10. szombat, 18:52
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A most elkészített 24 fejfával immár 54-re bővült a fejfák száma a Gébárti Kézműves Ház udvarán, ahol a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szeptember 5-10. között negyedik alkalommal adott helyet az országos faműves tábornak.

 A találkozó az új fejfák bemutatásának ünnepségével zárult. Skrabut Éva elnök felidézte, hogy az országos mozgalom hat évvel ezelőtt ismét elhatározta, hogy a fafaragó társadalom szakmai összefogása céljával rendszeresítik a találkozókat. Így került sor 2013-ban arra a táborra, melynek témája a vájt edények készítésének ősi technikája volt. Ennek sikerén felbuzdulva javasolták a fafaragók, hogy legyen minden évben tábor, és kétévente konferencia.

24 új fejfa készült a negyedik zalaegerszegi országos faműves táborban

– Ezt követően rendeztünk egy konferenciát annak okán, hogy az általában emlékoszlopokként felállított kopjafák díszítményeiben sok az ellentmondás az eredetiekhez képest. 2014-ben tábort már a fejfák készítésének szenteltük az új ismeretek alapján, mellyel országos példát is kívántunk mutatni. Ebben mindenképp előremutató lenne egy fejfa emlékpark kialakítása itt a kiserdőben, ami egyébiránt már korábban megfogalmazódott célja, vágya az egyesületünknek.

Első alkalommal a Göcsej és az Őrség ősi fejfáit készítették el, melyek motívumai a legvisszafogottabbak az országban. Ekkor már belefogtak a dunántúli fejfák feldolgozásába, amit 2015-ben fejeztek be. Mivel ezek mind protestáns fejfák, de a vidék inkább katolikus, így elhatározták, hogy a létesítendő parkban a kárpát-medencei sírjeleknek és fejfáknak állítanak emléket. Készítésük során persze kiderült az is, mennyire izgalmasak és gazdagok a fából faragott ősi keresztek is.

– Ezek zöme egyébként észak-magyarországi – fűzte hozzá Skrabut Éva. – A mostani táborban Pest, Bács-Kiskun megyére valamint a Délvidékre jellemző fejfákat készítettek a fafaragók. Mivel a vajdasági fejfákról nem kaptuk meg időben a dokumentációt, így ősszel Nagy Béla, az egyesület alelnöke a tanítványokkal együtt készít belőlük hármat. Jövőre a Tiszántúl, a Felvidék és Észak-Magyarország kerül sorra, ami nagy feladat, mert az idevaló fejfák igen csak gazdagok mintázatukban, formájukban.

Az ünnepségen Vadvári Tibor, alpolgármester köszöntötte az alkotókat és a szervezőket. A kopja- és fejfaállítás szokásainak megismerése egyedülálló kultúrkincs, hangsúlyozta. A fejfa művészi kivitelezésű, archaikus jellegű faragott sírjel, a hagyományos népi temetkezések legfőbb tárgyi kelléke. Kiemelte, hogy a zalaegerszegi országos fejfafaragó tábor tevékenysége, a cél, a kárpát-medencei sírjelek és fejfák emlékparkjának létrehozása óriási jelentőséggel bír. 

Amíg ez létrejöhet, addig is a Zalaegerszegen készült fejfák egy szélesebb közönség előtt mutatkozhatnak be 2017-ben.

Juhász András váci fafaragó népi művész, aki harmadik alkalommal vett részt a táborban, elmondta, 2017 a reformáció 500 éves jubileuma. Ebből az alkalomból jövőre mintegy harminc fejfát állítanak ki a Budai Várban, az augusztus 20-ához kötődő Mesterségek Ünnepén. A négynapos rendezvényen sokan megismerhetik a zalaegerszegi faműves tábor alkotóinak az ősi fejfák megőrzésére irányuló munkáját.

Nagy Béla fafaragó, az egyesület alelnöke jelképesen átadott egy fejfát Vadvári Tibornak, mellyel az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt kívánnak tisztelegni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK