2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiválóságokat adtak a nemzetnek

2017. november 17. péntek, 17:26
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Akik a világban nyomot hagytak” címmel nyílt tablókiállítás a Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában, a Zalaegerszegei Zsidó Kulturális Napok alkalmából. A bő két hétig tartó eseménysorozatot Kirschner Péter a MAZSIKE elnöke nyitotta meg.

A híres, zsidó származású művészek, tudósok, zenészek, iparosok, kereskedők életét megörökítő tárlat a Hiány alcímet viseli. Utalva arra, hogy a magyar társadalom a zsidóüldözések és a holokauszt miatt milyen veszteségeket szenvedett. Közismert és tiszteletre méltó állampolgárok tömegei haltak meg, akiket vallásuk, származásuk, vagy éppen politikai nézeteik miatt taszított ki a nemzet.

Zsidó kulturális napok és tablókiállítás

Kirschner Péter elmondta: a rendezvénysorozattal – melyet a Zalaegerszegi Zsidó Hitközséggel közösen szerveztek – arra szeretnék többek között felhívni a figyelmet, hogy mit adott a zsidó közösség a magyaroknak, s hogy a különböző vallások és kultúrák jól megférnek egymás mellett. A holokauszt – mely számos kiváló tehetség pályáját és karrierjét törte ketté – közös veszteségünk; és ahogy a tárlat alcíme is jelzi, örökké közös hiányunk marad.

A Kölcsey-gimnáziumban a délután folyamán két évszázad zsidó költészetéből hallhattak a diákok összeállítást két kiváló dalszerző és előadó, Gerendás Péter és Galkó Balázs jóvoltából.

A Zalaegerszegi Zsidó Kulturális Napok egészen december 2-ig kínál változatos programokat. Többek között tárlat nyílt a kelet-közép európai zsinagóga-építészetről, de zenés estre és Karinthy-műsorra is sor került. A tablókiállítás pedig a november 27-én a Deák-iskolába vándorol.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK