2020.08.12., szerda - KláraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kötetben Zalaegerszeg 770 éves története

2017. augusztus 19. szombat, 18:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg város 770 éves történetét dolgozza fel az a kötet, amelyben hét szerző nyolc korszakot felölelő tanulmányát összesen 845 fotó illusztrálja. A zalai megyeszékhely első írásos említésének 770. évfordulójára készített egyedülálló kiadványt a város dísztermében ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

Zalaegerszeg történetéről több tematikus kiadvány látott már napvilágot, de a maga nemében olyan páratlan kötet még nem jelent meg, ami évszázadokon átívelve foglalja egybe a város históriáját korabeli fotókkal, metszetekkel, térképekkel színesítve – emelte ki dr. Gyimesi Endre levéltáros, volt polgármester, a város díszpolgára, a kötet egyik szerkesztője. Ehhez 23 közintézményben – többek között az országos, a Vas és Zala megyei levéltárakban, a veszprémi és a szombathelyi püspökség levéltáraiban valamint a Göcseji Múzeumban és a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban – fellelhető fotókat, dokumentumokat használták fel.

Fotókkal, reprodukciókkal, tanulmányokkal illusztrálva

A 280 oldalas könyvben megjelennek azok a dokumentumok is, amelyeket 26 család ajánlott fel a felhívásnak eleget téve. A történelmi évszázadokat 845 képpel illusztrálták, köztük Kisgyörgy Erzsébet és Ferenczi Sándor gyűjteményeiből származó képeslapokkal, valamint a jelen fotóriportereinek munkáival. A tartalmat tekintve a szakirodalomban is mélyre ástak, melyhez a kötet hét szerzője több mint száz irodalomból merített. Dr. Gyimesi Endre hangsúlyozta, a város szerencsés helyzetben van, hiszen olyan helyi kutatókkal, levéltárosokkal, történészekkel rendelkezik, hogy nem szükségeltetett külső munkatárs a könyv megírásához.

Hátul (b-j): Vándor László, Molnár András, Káli Csaba, Kapiller Imre, Frimmel Gyula
Elöl: Seres Péter, Gyimesi Endre, Béres Katalin, Megyeri Anna és Balaicz Zoltán

A nyolc fejezetet tartalmazó kötetben Vándor László a kezdeteket és a középkort, Kapiller Imre a török kiűzésétől a 48-as forradalomig terjedő évszázadokat dolgozta fel, Molnár András a forradalom és szabadságharc időszakát jelenítette meg, Gyimesi Endre Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válását tárgyalta, Megyeri Anna, a boldog békeidőktől az első világháború végéig tartó időszakot, míg Béres Katalin a két világháború közötti éveket mutatta be. Káli Csaba a 45-től kezdődő évtizedekről, gyárak, lakótelepek, új közösségek létrejöttéről értekezett, Gyimesi Endre pedig a rendszerváltástól napjainkig tartó várostörténetet foglalta össze. A kötetben szereplő négy korszakot bemutató Zalaegerszeg térképeket Frimmel Gyula rajzolta meg.

Az impozáns kiadvány tervezését, nyomdai előkészítését, a képanyagok retusálását társszerkesztőként Seres Péter végezte. Úgy fogalmazott, ilyen jelentőségű mű nem jöhetett volna létre az önkormányzat segítő támogatása nélkül. Köszönetét a hét szerzőnek is kifejezte ki az előremutató lelkes munkájukért.

A könyvbemutatón Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy 2015-ben a rendezett tanácsú várossá válás 130. évfordulójáról emlékeztek meg, idén pedig „szívünkhöz még közelebb álló” jubileumról, a város első írásos említésének 770. évfordulójáról. Ezt a jelentős jubileumot igazán emlékezetessé téve rendezvényeket, tudományos konferenciákat tartottak, valamint köztéri alkotásokat avattak, és a hátralévő hónapok is ígérnek programokat. A fotókkal, reprodukciókkal gazdagon illusztrált kötet valóban megkoronázása a 770 éves jubileumnak, amely teljesen egyedi a megyei jogú városok körében, és amelynek címlapját az egykori mezőváros 1658-as pecsétnyomata díszíti. A Zalaegerszeg története című album a Széchenyi téri népművészeti boltban vásárolható meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK