2021.07.26., hétfő - Anna, AnikóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Villámkiállítás II. Rákóczi Ferencről

2020. július 09. csütörtök, 21:04
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A nemrégiben avatott II. Rákóczi Ferenc szobor előtt tisztelegve „villámkiállításra” került sor a Rákóczi Emlékév Testület és a helyi KDNP szervezésében. Az emlékmű köré állított tablók a fejedelem életútját, a történelmi kort és a szabadságharcot mutatták be.

A tavalyi Rákóczi-emlékév folytatása volt a fent nevezett program, mely egyben az újrainduló rendezvények szimbóluma is. A korlátozások után először Zalaegerszeget választották a szervezők a vándorkiállítás helyszínéül. Az időjárási helyzet miatt a bő egy óráig látható tárlatot, a későbbiekben zárt térben, hosszabb nyitva tartással szeretnék megismételni, mondta többek között Császár Zoltán, a KDNP megyei elnöke. 

Az ünnepségen Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke mondott köszöntőt. 

- Szabadságszerető nép vagyunk, a kereszténység és Európa mellett elkötelezettek. Így volt ez Rákóczi korában és most is. A XVI. században az Oszmán Birodalmat Magyarország állította meg. Igaz, 150 éves elnyomás lett ennek az ára. Ezután egy másik birodalom akart minket elnyomni. Ez elleni harc élére állt II. Rákóczi Ferenc, a leghosszabb magyar szabadságharc (1703-1711) vezetőjeként. Üzenet volt, hogy velünk nem lehet bármit megtenni. A szabadságharcaink idején mindig felfigyelt ránk a világ. Ma is vannak feladataink, küldetésünk keresztény európaiként és önálló nemzetként. Ezért is kell emlékezni a történelmi személyiségekre. Van mire büszkének lenni. A hitünkre, az anyanyelvünkre és a történelmi hőseinkre – fogalmazott Gaal Gergely. 

Az ünnepség során, melyen részt vett Balaicz Zoltán polgármester és Paál István, a Rákóczi Szövetség helyi elnöke, koszorúzásra is sor került. 

A vándorkiállítás Vácon folytatja útját. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK