2021.05.06., csütörtök - Ivett, FridaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

140 éves lett a Keszthelyi Yacht Club

2019. május 06. hétfő, 18:14
Szerző: Nemes Norbert
A Balaton második legidősebb sportegyesülete, a Keszthelyi Yacht Club (KYC) idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. A kerek évforduló alkalmából júniusban nyílt napot, gyermektábort és versenyt is szerveznek - tudatta lapunkkal Buzás Attila, a KYC edzője és rendezvényszervezője.

Kiderült: 1879. június 29-én alakult meg a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet (KCSKE) 105 taggal. Alapszabályban rögzítették a tagság kötelességét, mint a csónakázás és a korcsolyázás népszerűsítését, a Balaton kultusz fejlesztését Keszthely érdekében. Első elnökként: dr. Csanády Gusztáv, a Keszthelyi Gazdasági Tanintézet tanára, igazgatója érdemelt ki tiszteletet.

Vitorlás rendezvények

A KCSKE csónakházát 1900-ban avatták. A területet a Festetics család biztosította a Balaton Szálló és a mai Helikon Szálloda közötti partszakaszon. 1930 június 3-án az egyesület felvette a Keszthelyi Yacht Club nevet. 1934 július végén volt az első Kékszalag verseny a Balatonon, a rendező bizottságban pedig a KYC akkori elnöke, Svastits Géza is benne volt. Tompos Kálmán elnök szerint az egyesület fennállása óta tagjai révén számos sportágban, sport és egyéb közösségi rendezvények szervezőjeként, sportolásra alkalmas helyszínek megvalósítójaként járult hozzá Keszthely és a térség polgárságának szórakozásához, közösségi életének fejlődéséhez, ezáltal életminőségének javulásához.

A KYC tagsága az első evezős és korcsolya versenyek mellett, a helyi úszó, jégkorong és tenisz sportágak, valamint a természetjárás meghonosításában és fejlesztésében is a kezdetektől szerepet vállalt. Az egyesületnek többször is költöznie kellett, míg vitorláskikötője mai helyére, a volt ládagyár területére került Keszthely keleti felében, csekély számú hajóhellyel. A telepet közösen használják a túravitorlások és az evezősök, és itt működik az ország egyetlen vitorlás-hajóépítő iskolája, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola és Kollégium egyik tagozataként. Az egyesület jelenleg is non-profit szervezetként, a szabadidősport szervezett keretei között foglalkozik vitorlás ifjúsági és felnőttoktatással, nyári gyerektáborok szervezésével. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerében számos olimpikont és világbajnokot, valamint nemzeti bajnokok sorát nevelte már ki, a jelenlegi létszáma több mint nyolcvan fő.

Megtudtuk: június hetedikén egész napos vitorlás programokat állítanak össze a gyermekek és családok részére. A kerek évforduló alkalmából ingyenes, június 24 és 28. között rendezett vitorlástáborba invitálják a keszthelyi és környékbeli 9-12 éves gyerekeket a Csárda utca 13. szám alatti bázisra. A feltételek között szerepel az úszástudás, valamint a májusi szombatokon 09.30-12.30 közötti előkészítő foglalkozásokon való aktív részvétel. További információt a www.kyc1879.hu oldalon találnak az érdeklődök. A Keszthelyi-öbölben KYC 140 Kupa néven kis –és nagyhajós vitorlásverseny lesz június 29-én. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK