2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A cseh kucsmagomba az első

2021. április 06. kedd, 12:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Még pihen az erdő, de az avarban már megjelent az élet a tavasz első gombájával, az ehető cseh kucsmagombával. Öröm rálelni, öröm felvenni, főleg, ha első alkalommal kerül kosarunkba. Nem minden évben bújik elő, ha pedig igen, akkor meg nem adja magát könnyen az igencsak rejtőzködő kucsmagomba.

Kezdetét vette a gombaszezon az erdőkben

Teríték cseh kucsmagombából

– A vájtfülű gombászok számára a tél sem jelent kivételt, hogy járják az erdőt, hiszen kései laska gombát, téli fülőkét és júdásfülgombát lehet találni. Tavasszal aztán igazi nagy kincsnek számít, mikor rálelünk az év első gombájára, a cseh kucsmagombára – mondja érdeklődésünkre Benkő Lajos gomba szakellenőr. – Sajnos, ez nem mindig történik így. Három évvel ezelőtt nagy mennyiségben jött fel, míg tavaly és tavalyelőtt még mutatóban sem találtam azokon a helyeken, ahol szedni szoktam.

– Mitől függ megjelenése?

– A csapadéktól, ami most a termőidőben is fontos, de leginkább másfél-két hónappal ezelőtt szükséges, amikor a micéliumok a föld alatt szeretkeznek. Ugyanis ez a pókhálószerű, fehér színű fonálrengeteg a gomba, amit leszedünk, az pedig a termése, a megújuló képlete. Szerencsére pár hónappal ezelőtt volt eső egyes helyeken, így megjelentek, bár nem akkora mennyiségben és nem annyira kövéren, mint korábban.

– Zalában mindenütt megterem a cseh kucsmagomba?

– Élőhely szempontjából a fűzfás, nyárfás területeket, illetve a vastag avartakarót kedveli. Ahol ilyent talál a megyében, ott megjelenhet. A nagy aljnövényzetbe viszont ne is keressük. Később hegyes kucsmagombát találhatunk az erdőkben, ott, ahol az ember vadcseresznyefákkal futhat össze. Érdemes környezetüket alaposan átkutatni. A birkalegelőkön pedig a legszebb, legnagyobb termőtestű kucsmagombára lelelhetünk. Nem hiába hívják ízletesnek, amihez, amerre én járok itt a zalai Balaton-part körül, még nem volt szerencsém.

– A gombaszedés legalapvetőbb szabálya, hogy mindig mutassuk meg szakellenőrnek.

– Az étkezési célú minősítés alól egyik fajta sem képez kivételt, a kucsmagomba sem. Ugyanis összekeverhető a redős vagy az óriás papsapkagombával, amelyek nálunk mérgezőnek vannak nyilvánítva. Érdekes, hogy az északi országokban étkezési célú és árusítható gombának tartják. Itthon ez senkit se bátorítson fel, igenis vizsgáltassa át szakellenőrrel zsákmányát. Van, akinél nem okoz komoly tünetet elfogyasztása, de sajnos haláleset is előfordult már. Elengedhetetlen az ellenőrzés annak okán is, hogy sok gombafaj nem mindig azt a megjelenési formáját hozza, ahogy a könyvben ábrázolják. Nagyon be lehet nézni, összekeverni egy mérgezővel, például ha a színanyagot az eső kiveri belőle.  

– Mi a kucsmagombák étkezési értéke?

– A kucsmagombák mind ehetőek, de elkészítésük előtt húsz perces hőkezelést, előfőzést igényelnek. A gomba vázanyaga kitin, ami miatt nem növény, nem állat, hanem önálló fajkomplex. A kitint nehezen tudja feldolgozni a szervezet, ezért kell a hőkezelés. A gomba nehezen emészthető étel, ezért nem adjuk például kisgyerekeknek. Érdekesség, hogy vannak emberek, akik egyik ehető gombát sem tudják megenni, megemészteni, mert nincs meg szervezetükben az az enzim, ami lebontaná a trehalóz nevű gombacukrot.

– A gombák tápértékük szerint hova sorolhatók?

– A száz százalékos tápértékű élelmiszerek között tarthatjuk számon az ehető gombákat. Rendkívül magas fehérjetartalmúk miatt vetekszenek a hússal, a tojással. Emellett rengeteg nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak, köztük olyan ásványi sókat is, amelyek nem találhatók meg más táplálékokban. Annak érdekében, hogy kiváló tápértékei hasznukra váljanak, csak tiszta területen gyűjtsük. A gombák ugyanis rendkívül módon akkumulálják, magukba szívják a környező szennyeződéseket, többek között a nehézfémeket, ezért ne szedjük fel forgalmas közutak, iparterületek, vegyi üzemek mellől.

– Mely gombák követik a kucsmagombákat?

– Áprilisban érkeznek a döggombák családjába tartozó szilvafaalja gombák, amelyek nagyon ízletesek. Viszont nagyon összekeverhetők a május elején megjelenő nagy döggombákkal, ezért ha ilyet hoznak ekkortájt ellenőrzésre, ki szoktuk dobatni. Májustól remélhetőleg elindul az igazi gombaszezon a fajták sokféleségével, köztük a gombák királyának titulált vargánya eljövetelével. Zala megye és az Őrség az ország legjobb gombatermő területei közé tartoznak, nem hiába járnak ide terepgyakorlatra a szakma rejtélyeit elsajátítani kívánók. Kevesen tudják, hogy Zala a földalatti gombák tekintetében is különlegesen jó élőhely. Található itt szarvasgomba, aminek gyűjtése több szabályhoz kötött.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK