2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A káposztasavanyítás trükkjeiről

2023. november 06. hétfő, 18:04
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Káposztasavanyításból adott nemcsak ízelítőt, hanem teljes körű bemutatót és tanácsadást az Apáczai Művelődési Központ rendezvényén a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete lelkes tagsága. A nyílt programon akár a lakótelepi körülmények közötti technikákat is meg lehetett tanulni.

 Eredetileg mezítláb taposták a rétegezett káposztát

Az egyesület elnöke, Tóth Ágnes elmondta, ahány ház szinte annyi szokás e savanyúság készítése terén, a technika nem nehéz, szinte elrontani sem lehet. Azért a fontos trükköket nem tartották titokban az érdeklődők elől. 

A közös eltevés hátteréül kiállították az egykori falusi gazdaságokban használatos savanyúkáposzta készítő eszközöket. Ezek a családi kamra mélyéről, illetve az egyesület értéktárjából kerültek elő és remélik egyszer méltó kiállítóhelyet is találnak a ma már történelminek számító konyhai és egyéb eszközöknek. S hogy a réginél is volt régebbi azt a gumicsizma bizonyítja.

- Eredetileg mezítláb taposták, tömörítették a rétegezett káposztát. Mi már nem, nálunk erre (és csak erre) használatos gumicsizma van. És van, aki inkább nyomófát használ.

- De teljesen modern eszközöket is befogtak.

- Pályázati pénzből vásároltunk egy szeletelőgépet, ez jelentősen megkönnyíti a munkát, hiszen nálunk például 50 kilogramm savanyú káposzta is elfogy, sőt nem is elég egy szezonban, olyan szívesen fogyasztja a család – mondta Tóth Ágnes. A résztvevők, köztük Horváth István, a vásárcsarnok igazgatója hordó helyett speciális savanyúkáposztás edénnyel érkezett, aminek 30 kilogramm a befogadó képessége. Ennek a tömörítéséhez már elkelt a fizikai erő. Mások – tanulási céllal – megelégedtek egy-egy nagyobb befőttes üvegnyi adaggal. 

- Az egyesületünknek vannak rendszeres szakmai programjai, amit lazább rendezvényekkel, hagyományőrző nyílt napokkal egészítünk ki. Ilyen az évi egyszeri káposztasavanyítás bemutató, aminek most az Apáczai MK a helyszíne. A jövő évet pedig lefoglalták már a lakhegyiek. 

- Falun is elveszik lassan ez a tudás, ott is kell tanítani?

- Igen, és sajnos kisebb az érdeklődést, mint amit ez az egészségvédő és finom étel megérdemel. Elrontani nem lehet, 2-3 hét erjesztés után, amikor a leve szépen kitisztul, már fogyasztható is. A hordóban eltett káposzta kiszedése is egy külön szertartás – teszi hozzá nevetve, a szorosan lenyomva, de nem lefedve tartott savanyúságról, amelynek egyetlen tartósítószere a mértékkel adagolt só.

Erről a mértékről és a fűszerezésről, eltarthatóságról és nem utolsó sorban a kellő mértékű tömörítésről szinte mindent megtudhattak a rendezvény résztvevői.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK