Vezető hírek
A káposztasavanyítás trükkjeiről
Eredetileg mezítláb taposták a rétegezett káposztát
Az egyesület elnöke, Tóth Ágnes elmondta, ahány ház szinte annyi szokás e savanyúság készítése terén, a technika nem nehéz, szinte elrontani sem lehet. Azért a fontos trükköket nem tartották titokban az érdeklődők elől.
A közös eltevés hátteréül kiállították az egykori falusi gazdaságokban használatos savanyúkáposzta készítő eszközöket. Ezek a családi kamra mélyéről, illetve az egyesület értéktárjából kerültek elő és remélik egyszer méltó kiállítóhelyet is találnak a ma már történelminek számító konyhai és egyéb eszközöknek. S hogy a réginél is volt régebbi azt a gumicsizma bizonyítja.
- Eredetileg mezítláb taposták, tömörítették a rétegezett káposztát. Mi már nem, nálunk erre (és csak erre) használatos gumicsizma van. És van, aki inkább nyomófát használ.
- De teljesen modern eszközöket is befogtak.
- Pályázati pénzből vásároltunk egy szeletelőgépet, ez jelentősen megkönnyíti a munkát, hiszen nálunk például 50 kilogramm savanyú káposzta is elfogy, sőt nem is elég egy szezonban, olyan szívesen fogyasztja a család – mondta Tóth Ágnes. A résztvevők, köztük Horváth István, a vásárcsarnok igazgatója hordó helyett speciális savanyúkáposztás edénnyel érkezett, aminek 30 kilogramm a befogadó képessége. Ennek a tömörítéséhez már elkelt a fizikai erő. Mások – tanulási céllal – megelégedtek egy-egy nagyobb befőttes üvegnyi adaggal.
- Az egyesületünknek vannak rendszeres szakmai programjai, amit lazább rendezvényekkel, hagyományőrző nyílt napokkal egészítünk ki. Ilyen az évi egyszeri káposztasavanyítás bemutató, aminek most az Apáczai MK a helyszíne. A jövő évet pedig lefoglalták már a lakhegyiek.
- Falun is elveszik lassan ez a tudás, ott is kell tanítani?
- Igen, és sajnos kisebb az érdeklődést, mint amit ez az egészségvédő és finom étel megérdemel. Elrontani nem lehet, 2-3 hét erjesztés után, amikor a leve szépen kitisztul, már fogyasztható is. A hordóban eltett káposzta kiszedése is egy külön szertartás – teszi hozzá nevetve, a szorosan lenyomva, de nem lefedve tartott savanyúságról, amelynek egyetlen tartósítószere a mértékkel adagolt só.
Erről a mértékről és a fűszerezésről, eltarthatóságról és nem utolsó sorban a kellő mértékű tömörítésről szinte mindent megtudhattak a rendezvény résztvevői.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Megújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcábanBejelentette polgármester-jelöltjét a Tiéd a Város EgyesületFejlesztések a Platán sor és Arany János utca közöttSegítség a balesetet szenvedett családanyánakÚtépítés pénteken a zalaegerszegi Mészáros Lázár utcában -
rovatunk hírei
Művészeti gimnazisták év végi kiállításaNémeth János 90 - jubileumi tárlat a hangversenyterembenTóth József festményeiből nyílt kiállítás a Hevesi Sándor SzínházbanRejtélyek, sorsok, múmiák - kiállítás a MindszentyneumbanVárosi Farsang 2024 - ZalaegerszegKapiller Imre levéltárosnak állítottak emléketEf. Zámbó István Kis életmű - KiállításNőnek lenni akkorSzegedi Katalin illusztrátor kiállításaAdventi hangulat Zalaegerszegen top 10
Egy korszak lezárult az Eötvös-iskolábanElkészült az új Hattyú bisztróSzabó T. Anna versekről, csendrőlNőművészet, vagy feminizmus?A kis Annie-val zárul a színházi évad ZalaegerszegenMegjelent D. Bencze Erzsébet új köteteSzamizdat kultúra a Kádár-korszakbanKeresztury Dezső emlékév színes programokkalCziffra Fesztivál ZalaegerszegenA költészet napjára készülnek a Hevesi-színházban