2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A páhokiak egészségéért

2017. január 11. szerda, 14:26
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Alsópáhok önkormányzata és a település általános iskolája immár második alkalommal rendezett felvilágosító előadásokkal, játékos sportvetélkedőkkel, zumba-foglalkozással, zöldségsaláta kóstoltatóval tarkított egészségnapot az oktatási intézményben, amely mintegy kétszáz helybelit mozgatott meg.

A tornacsarnokban az első osztályosoktól a nyolcadikosokig, vegyes csoportokban, játékos sorversenyeken, ügyességi feladatokon mérték össze erejüket. Az egészségnap programjába nem csak mintegy 150 diákot vontak be, de számítottak a pedagógusok, a szülők és a nagyszülők figyelmére is. A prevenciós előadásokat elsősorban a felnőttek számára szervezték az iskola zsibongójába.

Dr. Bergmann Annamária reumatológus főorvos vetítettképes előadásban a csontritkulást vette górcső alá. Mint kiderült: a megelőzés alapja a lehető legnagyobb csonttömeg elérése, amit már gyermekkorban kell elkezdeni. Jelentős a szerepe az egészséges életmódnak és a rizikótényezők elkerülésének. A kialakult csontritkulás kezelésében mindenkire vonatkoznak a megelőzés étrendi és mozgásterápiás ajánlásai. A gyógyszeres kezelés, a fizioterápia, a mozgásterápia és a különféle gyógyászati segédeszközök, a betegklubok nagy segítséget kínálnak.

Az érdeklődők Varga Terézia és Papp Viola gyógytornászoktól megtanulhatták, milyen a helyes, gerinckímélő testtartás. A szakemberek elmondták véleményüket a mozgásszegény életmód következményeiről. Szót ejtettek anatómiai és élettani ismeretekről, a testhelyzet-változások előnyös formáiról, a gerincvédelem eszközeiről, a célzott gerinctorna hasznosságáról. Ecsetelték a számítógépes munka veszélyeit, a szempanaszok, kéztőtáji fájdalmak, az RSI-szindróma okait. Az asztal, a monitor, a billentyűzet, az egér előírásos pozícionálását és a helyes gépelési technikát is szóba hozták, de könnyen elsajátítható tornaprogramot, valamint a csontritkulás megelőzését leginkább szolgáló mozgásformákat, mozgásterápiás lehetőségeket is bemutattak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK