2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Akvárium-installáció a víz világnapjára

2023. március 22. szerda, 18:36
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Különleges és figyelemfelkeltő installációt készítettek a víz világnapja alkalmából az Ady-iskola diákjai. A kinti kerítésén és az intézmény galériájában a tengeri, óceáni élőlények, valamint az egészséges víz és környezet fontosságára hívják fel a figyelmet.

  Művészi kiállítás a környezetvédelem jegyében

A kerítésen látható lényeknek köszönhetően nemcsak az iskola tanulói, munkatársai, hanem az egyszeri járókelők is elgondolkodhatnak a március 22-i dátum, azaz a víz világnapja alapvetésein. Vagyis, hogy a Föld vízkészlete – legyen szó a tengerek, óceánok vizéről, élővilágáról, valamint az ivóvízkészletről – komoly veszélyben van a folyamatos környezeti terhelés miatt. Ha nincs tengeri élet, nincs szárazföldi sem. Ha pedig nem lesz a következő években komoly változás, néhány évtized múlva teljesen összeomolhat a tengerek élővilága.

Borsos Andrea és a kiállítás alkotói a galériában

Az ENSZ közgyűlése először 1992-ben kezdeményezte a világnapot, melyet rá egy évre szerveztek meg számos országban. A figyelemfelhívó kampányhoz évről évre többen csatlakoznak. A résztvevő intézmények, civil szervezetek, iskolák célja a tájékoztatás és a környezettudatosságra nevelés.

Az Ady-iskola projektjében több évfolyamból, összesen hatvan diák vett részt az idei évben. Borsos Andrea tanár vezetésével a gyerekek egy színes installációt, vagyis egy óriási, lebegő akváriumot készítettek az aulában. A papírmasé figurákkal a tengerek változatos élővilága elevenedik meg. Az „Azért a víz az úr” című kiállítás anyagát a Nemzeti Tehetség Program részeként működő környezetvédelmi tehetséggondozó műhely keretein belül készítették el a diákok, mintegy másfél hónap alatt.

A kerítésre is kerültek vízilények, felhívva a figyelmet a víz világnapjára

Borsos Andrea elmondta: az aulában látható akvárium-installációnak az a lényege, hogy a gyerekek maguk is az élőlények között lehessenek, emiatt alacsonyan helyezték el a lebegő/úszó figurákat. Emellett kint, az iskola kerítésének egyik felén az élő vízivilágot, a másikon pedig a haldoklót ábrázolták; utóbbival jelezve, ha nem lesz változás, állat-és növényfajok tűnhetnek el.

A kiállításmegnyitó részeként a diákok környezetismereti kvízjátékon vettek részt. A kérdések többsége a témához illeszkedve a Föld vizeihez kapcsolódott.
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK