2020.02.24., hétfő - Mátyás Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az inkontinencia megelőzhető, kezelhető

2019. január 28. hétfő, 16:10
Szerző: XX
Sokszor még ma is tabutéma, részben azok körében, akiknek még nem volt semmilyen panasza. Néha viszont azoknál is, akiknek vannak problémáik, csak nem mernek beszélni róla, vagy elbagatellizálják a dolgot.

Az intimtornáról, vagy más néven gátizomtornáról van szó, melynek elsajátításával sok kellemetlenségtől szabadulhatnak meg a nők. A Moveland Mozgásműhely szakmai vezetője, Veszprémi Borbála gyógytornász azt mondja, szinte nincs olyan nő, akinek lenne szüksége a gátizomtornára. Főleg azért, mert az elsődleges cél a prevenció kellene, hogy legyen.

Intimtorna indul a Moveland-ben

A vizelet inkontinencia ugyanis sokakat érintő kérdés, és már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Okozója az, hogy a gátizom záró funkciója megsérül, és ez az amúgy tenyérnyi izom nem képes a kismedence (és az abban lévő szervek) súlyát megtartani. Az izmok és a kötőszövetek megereszkednek, ami a kezdeti enyhe panaszok után, komoly problémákat is okozhat.

- Eleinte lehet, hogy valaki csak annyit észlel, hogy tüsszentéskor, köhögéskor, vagy sportolás (például ugrálás, futás) közben elcseppen a vizelete. Ezt stressz inkontinenciának hívjuk. A stressz itt a hirtelen jelentkező hasűri nyomásra utal. Megdöbbentő, hogy a felmérések szerint a 18 év alatti lányok 30-40 százaléka már beszámolt efféle panaszokról – mondja a szakember.

A gyógytornász, aki épp e témában írta szakdolgozatát hozzátette: a probléma az életkorral együtt nő, hiszen a többszöri szülés, a változókor, a túlsúly mind rizikófaktornak számít. A gátizom egyre gyengül, a kezdeti enyhébb panaszok után pedig hólyag-, hüvely-, vagy végbélsérv is kialakulhat.

Mindezek megelőzhetőek, sőt a már kialakult betegségek is jól kezelhetők a gátizomtorna megfelelő elsajátításával. Napi 5-10 perces gyakorlással néhány hónap alatt már észrevehető a javulás, és elkerülhető a műtéti beavatkozás. A Moveland Mozgásműhelyben február 23-án egy kétszer 3 órás tanfolyam keretében lehet elsajátítani az otthoni gyakorláshoz szükséges ismereteket. A tréninget Veszprémi Borbála vezeti.

Az intimtorna persze nemcsak a már említett inkontinencia esetén nagy segítség. A tanfolyamra azokat is várják, akik szülés előtt állnak, vagy már van gyermekük, esetleg menstruációs problémákkal, gyakori felfázással, méhsüllyedéssel, hüvelyszárazsággal, vagy szexuális problémákkal küzdenek. De – a visszaesés elkerülése érdekében – kiemelten ajánlott azoknak is, akik már átestek inkontinencia miatti műtéten.

A kurzuson a gátizom megfelelő tornáztatása mellett a helyes légzést, ülést, testtartást is megtanulják a résztvevők.

 

Több információ: moveland.hu
Telefon: 0620 982 1485

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK