2020.09.27., vasárnap - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Boldogság órák már zalaegerszegi iskolákban is

2019. február 06. szerda, 20:42
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Néhány éve jött létre Magyarországon a Jobb Veled a Világ Alapítvány, mely célul tűzte ki a jobb közérzetet, boldogabb életet, közösségi életet segítő önkéntes felnőtt klubok alakítását, ahol a pozitív pszichológia elveire építkeznek a havi foglalkozások.

A sikeres nonprofit kezdeményezés idővel gyerekeknek szóló programmal is bővült, melyet 2017-ben Civil Díjjal is elismertek. Jelenleg az országban 1500 iskolában és óvodában gyakorlat már ez módszer, és néhány zalaegerszegi iskolában is elérhető.

 A közelmúltban volt ilyen jellegű képzés a megyeszékhelyi érdeklődő pedagógusok számára. A tanfolyamnak helyt adó Montessori-iskola igazgatónőjével, Nagy Beátával beszélgettünk minderről és a frissiben bevezetett tanórával kapcsolatos élményekről. Ott jártunkkor a téma éppen a másik elfogadása és a bizalom volt. Szituációs játék segítségével tapasztaltatták meg a gyerekekkel az együvé tartozás és a kirekesztés érzését. Majd személyes élmények is szoba kerültek, hangulat oldásaként pedig bizalomjátékok. Az óra végére úgy tűnik sikerült tudatosítani a gyerekekben, hogy rossz érzés a csalódás, jó érzés a bizalom és mindenkit úgy kell elfogadni, ahogy van, mindenkiben van szerethető, mindenkiben lehet szépet és jót találni.

- A boldogságórák célja, hogy olyan kiegészítő módszert adjuk az iskolában, mely azt hangsúlyozza, hogy mindenki fontos ezen a világon, mindenkivel jobb a világ. Akkor is, ha esetleg rosszabb magatartású tanuló. Mindenféle tantárgyi ismeret csak ezután következzék. A nevelés, önbizalom erősítés, önbecsülés kialakítása nagyon fontos – mondta a tematikát szintén elsajátító igazgatónő. – Az intézményünkben három korcsoportban, óvodától a felsőtagozatig valósítjuk meg a programot az életkornak megfelelően játékosabban, illetve elmélyültebben. Azt eddig is mindenki tudta, hogy a boldogság fontos az életben, de hogy a boldogság tanulható is, az kevésbé köztudott. Tudatosan fejleszteni lehet azokat a készségeket, amelyek ehhez kellenek. Főként személyiségfejlesztők a foglalkozások, 10 témakör köré építkezve. Bár havi rendszerességű az elvárt foglalkozás, mi szeretnénk ezt a mindennapokba beépíteni. Sőt a szülőket is bevonni, amennyire lehet. Erre az első próba a februári szülői értekezleten lesz, az előkészületeket a gyerekek már megtették.

Az igazgatónő még hozzátette, a jövőbeni képzéseknek is szívesen helytadnak majd, hogy minél több pedagógus elsajátíthassa ezt a kiegészítő módszert, melynek kidolgozásában oroszlánrésze volt prof. dr. Bagdy Emőke pszichológusnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK