2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bővül a tigrisek helye, de továbbra is nagy a stressz

2024. március 27. szerda, 20:18
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Önkéntesek közreműködésével, nagyobb részt önerőből elkezdődött a zalaegerszegi Csácsi-hegyi Állatsimogató és Állatotthon Egyesület által fenntartott létesítményben a bengáli tigrisek férőhelyének nagyobbítása.

Támogatói bált rendeznek április 6-án, mert elkel még a segítség

Első lépésekben a ketrecek magassága, majd a négyzetméter növekszik. A munkát, melynek befejezési határideje június 30. március 23-án kezdték meg. Mint arról korábban már beszámoltunk, állatvédők feljelentése, kontra a tulajdonos házaspár harca folyik hónapok óta. A csácsi létesítménytől időközben megvonták az „állatkert” titulust, melyre 9 évvel ezelőtt kaptak engedélyt, lapunk szintén beszámolt anno az engedély megadásáról. Azóta az évenkénti ellenőrzéseken nem találtak problémát, más megyebeli állatvédők feljelentése alapján viszont igen. A harc tárgya a négy bengáli tigris, melyeknek már két hazai állatkertben meg lett volna a helyük. 

Jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkezett szakértők – dr. Sós Endre természetvédelmi- és állategészségügyi igazgató, állatkerti főállatorvos és Szelényi Gábor gyűjteményi-és természetvédelmi referens – véleménye alapján folynak az átalakítások. Ez nemcsak a négy bengáli tigrist érinti, hanem a Bennett-kengurut, az ormányos medvéket és a párosujjú patásokat is. Ez utóbbiak területbővítése szintén önkéntesek munkájának, önerőnek, illetve magánszemély terület-felajánlásának köszönhetően már megtörtént.

A tigrisek helyének átalakítása több lépcsőben zajlik. A ketrecek magasság 1 méterrel nő, a zsiliprendszeres területük pedig 200 négyzetméteres lesz majd, ami többszöröse a mostaninak. A jó kondiban lévő közel 120 kilós és még növő félben lévő „nagy cicákat” az átalakítással járó zaj, hegesztés, jövés-menés láthatóan nem zavarja, nyugodtan sütkéreznek. Hihetőnek hangzik a vélemény, hogy kiemelten szépek, akár európai mércével is ezek az állatok.

Kovács Zoltán tulajdonos már kevésbé nyugodt, mint mondja belefáradt ebbe a harcba, attól tart, ha végrehajtják a kért módosításokat, akkor majd találnak újabb hibát. 

- Nekem ebben csak munkám és pénzem van. Pályázati támogatást nem kapunk. Van egy támogató csoport, akikkel elkezdtük a 4,5 millió forintos beruházást. A polgármester úr a napokban tett ígéretet 1,5 milliós támogatásra, de én már belefáradtam ebbe az egészbe. 

- Miben lehet önöket még segíteni?

- Kellenének vasláb oszlopok, zárszelvények, kerítés rács, festék és kézi erő. Első alkalommal rendezünk támogatói bált április 6-án a Kisnapfény Étteremben, ide is várjuk a résztvevőket. Köszönettel fogadjuk a takarmány felajánlásokat is, melyet a vírus alatt is kaptunk. 

Kovács Zoltán, aki rendelkezik vadállattartási engedéllyel még kijelentette, ha akad olyan szakértő személy, aki átveszi tőle az otthon működtetését, ő hajlandó átadni. Ahogy a szülőpár tigrist is elcserélné más állatkerttel egyéb állatra, talán kétpúpú tevére, amivel már korábban rendelkeztek, de anyagi okok miatt meg kellett válni tőle. De abban nem partner, hogy ingyen, sőt büntetés fejében elvigyék a nagymacskákat. 

Közben az idő jobbra fordulásával együtt egyre több látogató, több visszajáró vendég érkezik az állatsimogatóba, ahol a nemrégiben született kis lámát és a szintén újszülött kiskecskéket is meg lehet tekinteni. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK