2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Folytatódnak a téli madárgyűrűzések Botfán

2024. január 23. kedd, 20:59
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A téli gyűrűzések a legbiztosabb alkalmak az éves madarász programok közül. Tavaly december 30-án volt az utolsó ilyen nyilvános program, mely január közepétől már folytatódik is kéthetente a botfai Mindszenty Ifjúsági Ház parkjában. Dr. Illyés Zoltán biológustól egy kis elmúlt évi mérleget kértünk ennek kapcsán.

A legtöbbet széncinegéből, kékcinegéből és énekes nádiposzátából találnak

- 2023-ban 26 alkalommal gyűrűztünk, főleg télen, illetve erdei iskolák alkalmával. Több, mint 400 befogott madárról tudok beszámolni, 28 faj képviseletében. A legtöbbet széncinegéből, kékcinegéből és énekes nádiposzátából találtunk a hálókban Zalai Béla ornitológus kollégámmal együtt. Nagyon ritkán sikerül sárgafejű királykát, hazánk legkisebb madarát befogni, de tavaly ezzel a különlegességgel is büszkélkedhettünk. De nemcsak a gyűrűzésre befogott madaraink, hanem a mentett kétlábúak is gyűrűt kaptak. Így az az erdei fülesbagoly is, mely fióka korában került hozzánk a belvárosból Botfára. Nemcsak felneveltük, hanem a zsákmányszerzésre is sikerült megtanítani, így jó eséllyel kezdhette meg a szabad életet – mondta Illyés Zoltán. 

A december 30-i gyűrűzés azért is különleges volt, mert négy harkályt is befogtak, amelyek közül az egyik két évvel ezelőtt gyűrűzött példány volt, ami azt mutatja, hogy a kastély környéki liget jó élőhelyet biztosít számukra. 

- Az év madara, a kerecsensólyom, van-e a környékünkön?

- Ezen a vidéken sajnos nem jellemző, hozzánk legközelebb a Kisalföldön fordul elő.

Végül egy megjegyzés. A madárgyűrűzés Botfán nemcsak kutatási módszer, melyet az állomány- és vonulás felmérésre használnak a szakemberek. Lehetne csupán ennyi is. De dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla lelkes és elkötelezett hozzáállásának köszönhetően sok éve már ezen nyilvánossá tett programok különös élményt kínálnak a résztvevőknek. Főleg a gyerekeknek, akik így közelebb kerülhetnek a gépi- helyett az élővilághoz. Az „ez a cinke oly picinke” érzést testközelből, saját tenyérben lehet megtapasztalni. És az a néhány mozdulatlan pillanat, míg a madár nem repül el, a gyerek meg pisszeni sem mer, életre szóló kötődést is hozhat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK