2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fraktálanimáció, metaverzum

2023. február 20. hétfő, 17:47
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Olyan a téma, hogy csak győzzem „kiguglizni”, hogy miről is beszélünk pontosan. Megnyugodtam, az internetes kereső által felhozott magyarázatok is bizonytalanok. Lóránt Zsolt, zalaegerszegi matematikatanár (Báthory-iskola) életébe viszont már 10 éve változást hozott ez az érdeklődési kör. Miközben a „fiatalok terepén” úgy tűnik van keresnivalója, nem vesztette el az egyensúlyt a fizikai világ és a virtuális között

Zalaegerszegi tanár sikerei

Apuka, nagypapa, tanár, osztályfönök, mesekönyvet és tanulási technikákkal kapcsolatos könyvet is jegyzett már. Emellett rengeteg fraktál grafikát készít, amiben nincs túl nagy konkurenciája jelenleg az országban. 

- A fraktálokkal (önhasonló geometriai alakzatok) akkor találkoztam, amikor 1991-92-ben informatikát tanultam. De csak 10 éve kezdtem ezzel foglalkozni. Először a véletlennek nagyobb szerepe volt az alkotásokban, aztán megtanultam használni a függvényeket és a programokat. Az alap mindig saját alkotás. Kedvenc témáim az erdő, az életfa. De szeretem a groteszk témákat is, vevő vagyok rá. Nem véletlenül az egyik kedvenc festőm Dali. Az alkotási vágyamat ki tudom élni ezen az úton. Hírnévre is vágyik mindenki. A képeimből 11 nemzetközi árverésre került a múlt évben, illetve felkértek egy amerikai kisfilm alkotói fraktál animációs betét készítésére. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a film stáblistájában art director-ként jegyeznek. A film januárban készült el, az idén több rövidfilm-fesztiválon is bemutatkozik, várom a visszajelzéseket. 

- Honnan számít művészetnek ez a fajta kreatív alkotás?

- Nem az én dolgom eldönteni. Igazi szakértő zsűri sincs még nagyon, bár Amerikában már vannak nagy nevek ezen a területen – mondja Zsolt.

- A diákok biztosan tudnak erről az érdeklődési körödről. Hogyan állnak hozzá?

- Kérdezgetnek, segítséget kérnek. Van az iskolában egy divattervező szak, itt az egyik, országos versenyre bejutott diákunk fraktál mintákat használt fel a ruha tervén. Változóban van a világ, a digitális technika a fiatalok terepe. Én azért informatikusként megtalálom itt a helyem, de az is besegít, hogy mindig is sci-fi rajongó voltam. Nem a történet, hanem a képi világ miatt. 

- Testvéred fotós. Családi örökség a vizuális érdeklődés?

- Anyám jól rajzolt, keresztapám festett. A gyermekkoromban sok kép vett körül a lakásban. 

- További tervek?

- A fraktál grafikák révén sok új ismerősöm lett, nemzetközi viszonylatokban gondolkodom. Jött egy felkérés, hogy hozzunk létre metaverzumot (működő gazdasággal, közösségi és kulturális élettel rendelkező virtuális tér, mely összeköti a fizikai és digitális világot. fredmoemetaverse.com). Ennek a képi világát teremteném én meg. Többek között szeretnénk oktatással foglalkozni ezen keretek között. A projekt jelenleg a CoinTelegraph startup programjában vár kedvező elbírálásra, ami igazán nagy szó lenne. Egyébként 2023at a metaverzumok éveként harangozták be. Majd meglátjuk. Az ember felelőssége, hogy túlságosan ne szippantsa be ez a világ. Ahogy mesterséges intelligencia felhasználásáé is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK