2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Időskori mentális problémák

2023. július 11. kedd, 17:52
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Szociális Klub nyílt napjára látogattunk, ahol dr. Szabó Ramóna pszichiáter az időskori mentális problémákról tartott előadást.

Az érintett veszi észre utoljára

A WHO jelentése szerint jelenleg a Földön 48 millió ember él demenciával, vagy ahogy mostanában illik nevezni neurokognitív zavarral. Az érintettek köre 2030-ra várhatóan 80 millió lesz. Plusz ehhez még hozzá kell venni a családtagokat, akik életére szintén hatással van e betegség. A kezelések ára pedig jelenleg a daganatos elváltozások kezelésével vetekszik. Egyre gyakoribb és egyre növekvő jelentőségű betegségről van szó, mind több kutatást végeznek a megoldás kapcsán. Az elváltozások jelenleg nem gyógyíthatók, de kezeléssel lassítható, akár jelentős mértékben is az állapotromlás – mondta többek között a doktornő. Hozzátéve: Magyarországon a regisztrált betegek száma 250 ezer, ennél azonban nagyobb a számuk. Sajnos jellemző, különösen a súlyos zavaroknál, hogy az érintettek veszik észre utoljára a problémát.

Szabó Ramóna

A pszichiáter elmondta még, a kognitív zavarok között leggyakoribb az Alzheimer-kór, mely nagyobb arányban érinti a nőket, illetve a kevert típusú zavarok szintén nagy számban fordulnak elő. A rizikófaktorokon belül az életkor, a nem és a genetikai hajlam nem módosítható. Viszont az ér- és anyagcsere betegségekre, a magas vérnyomásra, a magas vérzsír szintre, életmódi és környezeti tényezőkre, a depresszió kezelésére van mód, ezzel is javítva a beteg esélyeit az állapotromlás lassításában. 

A diagnózis felállításakor először labor- és neurológia vizsgálatokat végeznek, kizárva a feledékenységet okozó egyéb tényezőket. Majd speciális képalkotó vizsgálat következik. A terápiában pedig a mozgás, a zene, a kertészkedés, a manuális tevékenységek, a megfelelő vegyes táplálkozás, vitamin bevitel, gyógyszerek és agyat stimuláló tevékenységek szerepelnek. 

Érdekesség, hogy rizikófaktorba tartoznak azok a sportolók, akiket aktív korukban gyakran ért fejsérülés, például a bokszolók, illetve akik egyéb baleset miatt szenvedtek agyi traumát. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK