2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ifjú házasok 60-on felül

2021. február 12. péntek, 17:49
Szerző: Bánfi Katalin; Fotó: B.K.
A házasság hete és a szerelmesek napja alkalmából egy friss házaspárt látogattunk meg. Babi és László novemberben mondták ki a boldogító igen, 14 évi együttélés és számtalan áthidalt nehézség után.

Egymásra figyelni, kompromisszumokat kötni

- Nálunk fordított volt a sorrend, mert előbb megéltünk sok-sok nehézséget, egészségügyi problémákat, anyagi terheket, jópár hullámvasutat megjártunk. Aztán amikor mindezt le tudtuk tenni, 14 év együttélés után, összeházasodtunk. Én már korábban is szerettem volna ezt, de jöttek a gondok és most nyáron, váratlanul egy családi rendezvényen Laci megkérte a kezem és novemberre, a születésnapomra meg is tervezte az esküvőt – mondja Limpár Irén, vagy ahogy a barátai ismerik, Babi, az ifjúasszony. – Akkor nem is gondoltunk bele, hogy mi lehet ősszel a helyzet, így csak a tanúk, az egyik lányom, Jucus és a vőlegénye. Misi tudott jelen lenni.

- Mindketten voltak már korábban házasok, így adtak második esélyt maguknak.

- Én nagyon fiatalon, 19 évesen mondtam először igent. Azt mondják az ember 7 évente teljesen kicserélődik még sejt szinten is. Az biztos, hogy sok életszakaszon mentünk át és amikor a gyerekek már felnőttek, akkor tűnt fel igazán, hogy eltávolodtunk egymástól a volt férjemmel, elváltunk. Aztán jött egy nagyon romantikus megismerkedés Lacival. Mondhatom, és fel is vállalom, hogy 53 évesen megéltem a szerelem első látásra élményt. 24 órán belül eldöntöttük, hogy együtt fogunk élni. Aztán amire sikerült összeköltözni, Budapestről és Szombathelyről Zalaegerszegre, az jó fél évbe telt. 

- Milyen érzés újból házasnak lenni?

- Jó, nyugalom van bennem. Azt mondják a papír nem számít, nekünk sem csak egy papír, számunkra sokkal több, igazi összetartozás érzése. Az együtt töltött 14 év alatt nagyon sok mindent megtudtam magamról és arról is, hogyan kell a másik felé kifejezni az igényeimet, érzéseimet, milyen a bizalom és hogy mindent azért ne adjunk ki magunkból – mondja Babi.

- A fiatal házasok nagy tervekkel indulnak az útnak, gyerekek, közös lakás. Önöknek milyen céljaik vannak?

- A lakást mi is cserélhetjük nagyobbra – mondja Végh László. – Egymásra figyelni, kompromisszumokat kötni, együtt csinálni a dolgokat. Csak így lehet előre haladni. A fiatalabb fiatal házasoknak azt üzenném, hogy ne a könnyű élet, a buli legyen a cél, hanem a lépésről lépésre haladás. 

- Valentin napon Ön meglepi a feleségét?

- Konzervatív vagyok. Leéltem 65 évet, az Alföldről származom. Ott a Valentint úgy hívják, hogy Bálint. Én is ehhez tartom magam. De az év bármelyik napján szívesen meglepem Babit. 

- Laci ragaszkodik az ünnepek terén a családjából hozott hagyományokhoz. De nagyon sokszor hoz nekem virágot, csokit, ajándékot, csak úgy. Jobban szereti a „csak úgy”-ot, mint az ünnepet. Én azért sütök valamilyen szíves süteményt vagy tortát. 

- A különbözőség vagy a hasonlóság vonzó Önöknél?

- Mindketten egyformán hevesek vagyunk, egyébként inkább különbözők. De van közös érdeklődésünk, például a túrázás, gyaloglás, szeretjük a számítógépes játékokat is. 

- Akkor Önök megerősítik, hogy van szerelem első látásra, hogy a szerelemben nem számít az életkor és hogy lehet jó egy házasság?

- Így van. A fő célunk egyik napról a másikra jól megélni az életet. Minden reggel örömmel ébredünk, mert ott a másik, örülünk egymásnak. Közös a házimunka, amit az egyik elkezd, a másik be tudja fejezni. Öröm hazajönni. 

- Nászút volt?

- A terv megvolt, de a körülmények miatt elmaradt. De április végére tervez a család egy bográcsos partit, ahol megünnepeljük a házasságkötést nagyobb körben, mint ahogy novemberben lehetett. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK