2020.02.20., csütörtök - Eleonóra Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jóga világnap: Béke a ligetben

2017. június 25. vasárnap, 15:27
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nomen est omen, mondják a latin bölcsek. S ilyen beszédes nevet választott a Béke ligete zalaegerszegi jógastúdió. Az általuk kínált programokon a belső harmóniát lehet megélni a testi egészség mellett, s mindezt a Béke-liget szomszédságában. A jóga világnapját ingyenes órákkal, előadásokkal és flashmobbal ünnepelték.

Öt éve működik a stúdió, s népszerűsége egyre nő. Maga a több ezer éves jóga is virágkorát éli. Ma nagy szükség van a testi-lelki állapot javítására, s emellett olyan közösséget is teremt, melynek értékrendje, gondolkodásmódja hasonló, s így egymást támogatják a tagok – mondta Balaton-Huber Vera, a stúdió vezetője.

- Női műfajnak tűnik.

- Valóban, sok a női résztvevő, de nem női sport. Sőt a kezdetekben annyira a férfiak sajátja volt, hogy a nőknek kifejezetten tilos volt a jógát gyakorolni.

- Korosztályilag kinek szól?

- A kismama jóga az anya lelki állapotát javítva hat a magzatra. Óvodásoknak mesébe ágyazott, állatutánzós gyakorlatok vannak. Ez jóval hangosabb műfaj, mint a felnőtteké – mondja mosolyogva. – A felnőtteké elmélyültebb, csendes.

- Akkor gondolom a fiatal és fiatal középkorosztály távol marad, nekik amúgy is nagyon betáblázottak a napjaik.

- A jógának sok irányzata van. S van, amelyik kifejezetten dinamikus, sok ugrással, ezt a fiatalok nagyon kedvelik. Illetve pont a pörgős életmód miatt, van, aki egy kis nyugalomra vágyik és azt a jógában találja meg. Idősebbeknek pedig a mozgékonyság megtartása miatt is jó. De egyébként már az óvodás korosztálynál is jelentkeznek tartáshibák, mely a kisiskolás kori padban üléstől még erőteljesebbé válnak. A jóga ezen nagyon látványosan tud javítani.

- Mi volt a cél a világnapi rendezvénnyel?

- A figyelemfelhívás és ez teljesült, mert sok új arcot láttunk.

- Legújabb szolgáltatásod az online jóga. Ez miért jó?

- Így többen látják, hogy milyenek az órák és többen kedvet kaphatnak. Mindenkinek ajánlom, hogy ne csak könyvből, videóról tanulják meg a gyakorlatokat, mert sajnos így sok kárt okozhatunk magunknak. A gyógytornászok tudnának mesélni erről, akár még gerincsérv is előfordulhat. Tehát először szakértő irányításával tanuljuk meg az elemeket. Az online óra azért is jó, mert ha a nagymamának éppen vigyázni kell otthon az unokára, a jóga akkor sem marad ki a napjából.

- A Dísz téri flashmobon miért a napüdvözletre esett a választás?

- Ezt a gyakorlatot szinte minden jóga irányzat használja, egymásba folynak az elemei, látványos.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK