2020.09.23., szerda - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Keszthelyi séta a mellrák ellen

2016. október 05. szerda, 20:25
Szerző: Nemes Norbert
A Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodája (KKEI) és a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya (KJHNO) a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából több száz érdeklődő részvételével szervezett közös sétát Keszthelyen.

Az akcióval fel kívánták hívni a figyelmet a betegségre, a szűrővizsgálat fontosságára, a megelőzésre. A jelképes rózsaszín szalagot minden résztvevő a Fő téren kapta meg, ahonnan a közös séta indult, a Kossuth utcán keresztül a Festetics-kastély parkjába, ahol a rózsaszínű léggömbök elengedésével és közös énekléssel is nyomatékosították: fontos a védekezés és a prevenció is.

Dr. Divinyi Tamás, a KJHNO vezetője kiemelte: a nők körében minden ötödik daganat emlőrák, ezért nagyon fontos, hogy Keszthelyről és a környékéről is minél többen menjenek el szűrővizsgálatokra, a partnerekkel ezért vállalták a szervezést.

A városháza előtt mondott köszöntőjében dr. Szűcs Erzsébet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségfejlesztési Igazgatóságának vezetője elmondta: a hazai kötelező szűréseken való megjelenés nagyon alacsony, mintegy 35 százalék körüli. Az időben felfedezett betegség 92 százalékban eredményesen gyógyítható. Az életévek nyerésére szolgáló önvizsgálat otthon öt perc alatt elvégezhető, ennek lépéseit meg kell ismertetni a hölgyekkel.

Dr. Kvarda Attila a keszthelyi kórház főigazgatója szerint a mellrák komoly népegészségügyi kihívás, ezért a hangsúlyt a megelőzésre, a korai felismerésre kell helyezni. Keszthelyen és környékén az átszűrtség csak 25 százalékos és a régióban legalább a 80 százalékot el kellene érni. Akad olyan település, ahol az értesítetteknek csak hat százaléka érkezett vizsgálatra, pedig az idő előtti elhalálozás megelőzhető. A műszeres szűrővizsgálatokra a keszthelyi kórházban eddig nem nyílt lehetőség, de a döntéshozók remélhetően hamarosan mérlegelni fogják a szükséges berendezések beszerzésének és üzembe állításának fontosságát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK