2023.10.04., szerda - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kevesebben veszik igénybe az ügyeleti ellátást

2020. március 04. szerda, 18:04
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Az ügyeleti betegellátás Zalaegerszegen napközben és este három felnőtt és egy gyermekorvossal, 22 óra után két felnőtt-és egy gyermekorvossal működik. Hétköznap 16 órától másnap reggel nyolc óráig, míg hétvégeken és ünnepnapokon 24 órás időtartamban vehető igénybe.

Az ügyeleti ellátás területén működő háziorvosi praxisok száma összesen 58, ebből 24 a vegyes (felnőtteket és gyermekeket is ellátó), 22 a felnőtt és 12 a gyermek-praxisok száma. A központi ügyeleti feladat ellátásában az elmúlt évben összesen hat orvos vett részt, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokon kívül. Az ügyeletet teljesítő orvos feladatai többek között: ellátásban részesíti a rendelőben megjelent járó beteget, sérültet.

Jelentősen csökkent a betegellátás forgalma

Hívásra otthonában keresi fel a beteget, szükség esetén gondoskodik a betegnek az illetékes intézetbe történő szállításáról, vagy a kórházba szállításról, és hogy a beteg kezelőorvosa megfelelő tájékoztatást kapjon az általa nyújtott ellátásról. Rendelkezésre áll, hatósági megkeresésre is. Az ügyeletben 13 szakképzett nővér vesz részt, közülük 7 fő főállású közalkalmazott.

A háziorvosi ügyeleti ellátás forgalmi adatai változásokat mutatnak az elmúlt évekhez képest. Míg például 2011-ben 23 ezer 213 esetről számoltak be, 2019-ben 17 ezer 652 fő volt a betegforgalom, ami 24 százalékkal kevesebb. Az ügyeleti esetszám csökkenés a felnőtt ügyelet esetében 33 százalékos a gyermekügyeletnél csak 7 százalékos. A leginkább szembetűnő a felnőtt ügyelet hívásadatainak 63 százalékos csökkenése. Ezzel párhuzamosan a központi ügyeleti rendelőben ellátott ambuláns esetek mindössze 25 százalékkal csökkentek. Az ügyeleti ellátásban tapasztalható esetszám csökkenésben közrejátszik a kórház sürgősségi betegellátó osztályának megjelenése is, amely 2012 januárjában kezdte meg működését, a nap 24 órájában beutalás nélkül is igénybe vehető. 

Az ügyeletet vállaló felnőtt és gyermek-háziorvosok átlagéletkora 60 év, a nyugdíjkorhatárt már többen elérték. Életkoruk, megromlott egészségi állapotuk miatt nagy megterhelést jelent, hogy ügyelet után azonnal folytatniuk kell a normál napi munkafolyamatot. Többen jelezték, hogy amennyiben továbbra is vállalniuk kell az ügyeletet, nyugállományba vonulnak. 

A háziorvosok magas életkora, az országosan tapasztalható orvoshiány, az ügyeleti ellátásban tapasztalt igénybevétel hosszú ideje tartó csökkenése felveti az alapellátási ügyeleti rendszer strukturális átalakításának szükségességét. Az erről szóló egyeztetéseket a zalaegerszegi önkormányzat megkezdte a Magyar Orvosi Kamarával.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK