2020.12.04., péntek - Borbála, BarbaraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Különleges tornával az anyaságért

2017. augusztus 07. hétfő, 16:50
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A termékenység- és születésszabályozás természetes módszere. Az ősi népek régóta használják, elemei főleg az archaikus táncokban lelhető fel. Ha jobban figyelünk, a magyar néptáncban is jelen vannak egyes elemei. Amilyen egyszerű, olyan hatásos és szerencsére egyre ismertebbé válik.

A születés hete alkalmából szólítottuk meg a módszer Zala megyei oktatóját, aki korábban iskolavédőnőként dolgozott, most pedig már a fogantatásuknál is támogatja a családokat, s kétszeres anyaságát maga is a tornának köszönheti.

Fogamzásszabályzó gyakorlatok a sikeres fogantatásért

„A nő kezébe veheti asszonysorsát” volt többek között a mottója a világviszonylatban híres módszer feltalálójának, Aviva Gabriella Steinernek. Aki egyébként Budapesten született, Fazekas Gabriellaként anyakönyvezték, vegetáriánus, a természeti törvényeket betartó, élsportoló családba. Szülei hittek abban, hogy a mozgás és az akaraterő gyógyhatással bír. (Szokás volt a rokoni körben a betegségeket mozgással gyógyítani.) Ebben a szellemben oktatott később tornát Jeruzsálemben, s mintegy véletlenül fedezte fel a gyakorlatok jótékony hatását a női ciklusra. Magyarországra Tóth Lívián keresztül került 1998-ban a módszer, s az ő tanítványaként oktatja lelkesen és bájosan a gyakorlatokat szűkebb hazánkban Könyves Ildikó, immár 6 éve. Főként babát remélő hölgyek és párok fordulnak hozzá, pedig az alhasi szervekre ható torna megadja és megteremti a valódi esélyt a megbetegedett női és férfi test számára, hogy lehetőségeihez képest működését saját magától, saját tempójában, a saját igényeinek és mértékének megfelelően helyreállítsa.

Konyves Ildikó szerint hatásos a torna

- Sok mindenre jótékony ez a mozgássor. Nőgyógyászati és andrológiai panaszokra, intimtornaként, inkontinencia megelőzésére, székrekedésre. Amióta ezzel foglalkozol, milyen problémával kerestek meg leggyakrabban? – kérdezem Könyves Ildikót.

- Egyértelműen a babát tervezők. A módszer akkor lehet segítség, ha minden egyéb ok nélkül nem sikerül a fogantatás. Vagy ha ismétlődőek a vetélések. Illetve ovuláció hiány vagy alacsony spermaszám esetén.

- Akkor ezek szerint férfiaknak is ajánlott?

- Igen, mivel az alhasi szervekre hat kiemelten ez a torna, éppen ez a specialitása. Tehát akár prosztata problémák esetén is jótékony. Mégis azt tapasztalom, hogy a férfiak, csak akkor jönnek, ha babát tervez a pár.

- Mi is pontosan ez a specialitás?

- Az alhasi szervekben okoz vérbőséget, ezért javítja itt a vérellátást, emeli a hormonszintet, a jobb vérellátás magasabb vitamin és ásványi anyag ellátottságot is jelent, a nyirokkeringést is jobban beindítja, tehát a salakanyagok elszállítását fokozza. A gyakorlatok nem bonyolultak, akár otthon is elsajátíthatók könyvekből, de segítséget tudok adni a begyakorlásnál, illetve, hogy speciális problémákra mikor és hogyan javasolt a torna. Ilyen lehet például a fájdalmas menstruáció, vagy a túl rövid ciklus. Más torna javasolt a babát tervezőknek és más a kismamáknak. Ez utóbbit csak a várandósságom idején tanítottam, akkor éreztem a leghitelesebbnek – mondja Ildikó, aki kétgyermekes boldog, büszke anyuka, s saját bőrén tapasztalta a torna hatását, akár a fogantatás, akár a várandósság, akár a szülés megkönnyítése terén, s ez motiválta, hogy továbbadja az ismereteket. - A gyakorlatsor nemcsak, hogy nem bonyolult, de könnyed, játékos, a lényeg az ütemesség, melyet adott zenék segítenek, illetve a rendszeresség. Ez utóbbi heti kétszer fél vagy negyedórát jelent. Ennyi talán mindenkinek belefér. De ha csak speciális problémára tornászunk, az akár napi 5 percet tesz ki.

- Mennyi a siker?

- Minden csoportomban akadt rá több-kevesebb példa. Akár nagyon reménytelen eseteknél is. A lombik programot is jól megtámogatja ez a módszer. Nem mindenki jelez vissza, de egyszer csak jönnek szembe az utcán babakocsit tolva és boldogan köszönnek. Ez nekem is nagyon nagy öröm, és egyre több ilyen babával találkozom.
 

- Van –e ellenjavallat?

- Mivel a hormonrendszerre hat a torna, a fogamzásgátlót szedőknél kevésbé ajánlott. Akárcsak azoknak, akik méhen belüli eszközt használnak. Az előbbinél csak bizonyos problémákra használható, mint például a fájdalmas vérzés. Az utóbbinál egyáltalán nem. Daganatos betegséggel, friss műtétekkel, súlyos gerincproblémákkal sem. Igazából mindenki egyedi s gyakran egyéni mérlegelés szükséges, hogy szabad-e tornáznia. Tóth Lívia hozta Magyarországra ezt a módszert, az elve volt, hogy a nőknek segíteni kell. Mert sokkal több az olyan eset, amiben segít az AVIVA, mint amikor ellenjavallt. De nemcsak tornát jelent, hanem módszert, mely többek között táplálkozási, életviteli tanácsokat is ad.

- Érdeklődés?

- Folyamatosak a tanfolyamok, a módszer hatásossága szájról szájra terjed. Akinek fontos a saját egészsége illetve annak helyreállítása, felelősen gondolkodik, az megtalál.

- Mit szól a szakma?

- A védőnők egyértelműen támogatják, a gyerekorvosok és háziorvosok is egyre inkább elismerik. A nőgyógyászok időnként szkeptikusak. Pedig a módszer jó kiegészítője az orvosi kezelésnek, azt nem írja felül, nem bírálja, hanem támogatja. A megszületett babák, anyává vált nők pedig a legfontosabb szempont.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK