2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lakberendezés a fenntarthatóság jegyében

2023. június 12. hétfő, 19:46
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Hadnagy Emőke
A nyár a szabadtéri rendezvények, esküvők időszaka, de van, aki csak saját otthonát, kertjét szeretné az évszakra hangolni néhány látványos kiegészítővel. Persze nem árt, ha e téren is gondolunk a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. Nem biztos, hogy mindig valami újat kell venni.

 Esküvői- és lakásdekor „újrahasznosítva”

Hadnagy Emőke lakberendezővel, esküvői dekoratőrrel az idei trendekről beszélgettünk. Illetve arról, hogy némi ügyességgel és maradék anyagok felhasználásával hogyan tudunk mi magunk is néhány kedves és hangulatos dekortárgyat készíteni otthonunkba, kertünkbe. Emőke már jó ideje csak újrahasznosított tárgyakból alkot különféle tárgyakat (például lakástextileket, táskákat, kerti- és asztalai dekorációkat). Azt meséli, hogy szinte bármilyen kidobásra szánt hétköznapi dolog új funkciót nyerhet némi átalakítás után.

Hadnagy Emőke egy vízparti esküvőre, vagyrendezvényre szánt dekorációval

- Nagyon sokszor használok fel régi kötött pulóvereket alapanyagként. Ezeket elbontom, a fonalból pedig új textiltárgyakat horgolok, majd díszítem őket; kagylókkal, virággal, gyöngyökkel. Manapság nagyon népszerűek a kerti, vagy vízparti esküvők. A trópusi és mediterrán stílus a zöld-fehér és kék-fehér színek kombinációjával, sokak kedvencei. Ezekre az alkalmakra gyakran kérnek nagyobb méretű szélfogókat, horgolt kerti dekorációkat például a szertartások háttereként. A szélfogók alapja – mérettől függően – lehet akár egy régi hullahoppkarika, vagy az adventi koszorúból megmarad fémváz.

A lakberendező szerint az ünnepi asztal esetében sem fontos a hagyományos terítékben és dizájnban gondolkodni. Régi tortalapok felhasználásával kiválthatjuk a terítőt, futót, vagy a tányéralátétet. A papírszalvéta helyett bátran használhatunk különféle textilekből készült szalvétákat. Régi üvegekből pedig szintén hangulatos asztali díszek, mécsestartók készülhetnek; egy kevés csipke kívülre, gyöngyök belülre. Persze ilyenkor célszerű több ugyanolyan formájú üveget beszerezni, és az sem baj, ha esetleg színesek is vannak közöttük. Emőke sokszor kéri ismerőseit, barátait arra, hogy ne dobják el a felesleges üvegeket, hanem inkább adják tovább neki.

- A már említett tengerparti és dzsungel-hangulat mellett még mindig divat a vintage stílus is. Sokan kedvelik esküvőkön és a lakberendezés terén is ezt a klasszikus, kifinomult, romantikus irányzatot, melynél egyébként is alapvetés a természetes- és maradékanyagok, tárgyak felhasználása. Itt leginkább a fehér színek, könnyedebb textilek, csipkék, horgolások a jellemzők. De a régi bútorokat, vagy a korabeli háztartási eszközöket is újra lehet gondolni. Nekem például egy 120 éves családi varrógép az íróasztalom alapja, és nagyon szeretem. Szép, strapabíró darab.

Hadnagy Emőke azt tapasztalja, hogy a DIY (Do it yourself, vagyis Csináld magad) irányzat ismét feltörekvőben van, aminek nyilván gazdasági okai is vannak. Előbb a Covid alatti bezártság, most meg a recesszió miatt vesznek elő sokan kreatív megoldásokat. Szerinte a húszas-harmincas éveiben járó korosztály e téren sokkal bölcsebben gondolkodik, mint a náluk idősebbek. Gyakrabban böngésznek olyan internetes oldalakat, ahol használtcikkeket árulnak, és adott esetben azokat alakítják át. Vagy saját maguk készítenek ajándékokat; esküvőkön gyakori például, hogy otthon készült levendula zsákocskákat, házi szappanokat, szörpöket adnak köszönőajándékként. Oka ennek az is, hogy az áremelkedések miatt ugyanannyi pénzből, mint pár évvel ezelőtt, jóval szerényebb szertartásokat lehet szervezni. A kreatív, egyszerűbb megoldások ezért nagyobb hangsúlyt kapnak azoknál, akik kevesebbet tudnak költeni a nagy napra.

A szakember szerint a lényeg az, hogy akár ünnepről, akár csak otthonunk csinostásáról legyen szó, minél több természetes anyagot használjunk és ne féljünk a régi tárgyaknak új funkciót adni. Azt pedig sose felejtsük el, hogy a kevesebb mindig több; vagyis ne díszítsük túl a dolgokat, inkább a letisztultság, a színek, formák harmóniája legyen a cél.

 

(Képek forrása: Hadnagy Emőke)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK