2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lassan változó erkélyhasználat

2017. május 08. hétfő, 20:09
Szerző: Pánczél Petra
Szabadban lenni jó, az meg egyenesen ajándék, ha ezt az otthonunkban is megtehetjük. Mert mondjuk, rendelkezünk egy megfelelő kerttel, erkéllyel, vagy terasszal. Könnyű annak, aki családi házban él – gondolhatnánk. De hát miért is ne válhatna mindez valóra egy emeletes ház erkélyén is?

Annak ellenére, hogy a lakótelepi házak erkélyeinek csinosítására egyre több ötletet találhatunk az interneten, Zalaegerszegen sétálva időnként eléggé lesújtó a látvány, ha felnézünk egy-egy ház erkélysorára. Imitt-amott van azért halvány jele a változásnak. Ez utóbbi jelenségről, illetve a kisméretű erkélyek felújítási, dekorálási lehetőségeiről kérdeztük Hadnagy Emőke lakberendező-dekoratőrt. Annál is inkább, mert ahogy közeleg a jó idő, egyre többször támad kedve az embernek kiülni egy-egy kávéra, pohár italra…

Nálunk még kevéssé divat az erkélyek díszítése, a helyiség funkcióinak kihasználása

Díszítsük és lakjuk be a balkont!

Első körben azért ne lepődjünk meg, ha emiatt a szemközti ház ablakaiból kissé furcsán néznek ránk, hiszen Magyarországon más az erkélyhasználat kultúrája, mint külföldön. A szakember azt tapasztalja, hogy sokan még most is csak afféle raktárhelyiségnek, vagy biciklitárolónak használják az erkélyeket. Érthető persze, hogy a kis alapterületű lakásokban adódhatnak problémák a tárolással, ám néhány jó ötlettel, praktikus elrendezéssel maximálisan ki lehet használni a helyeket. Az erkély birtokba vételével, stílusos berendezésével pedig egy plusz helyiség nyerhető, amit különféle megoldásokkal még téliesíteni is lehet.

- Már egy-két négyzetméteres erkélyekből is lehet nagyon hangulatos helyiségeket varázsolni. Érdemes a hangsúlyokat a burkolati elemekre, színekre, fényekre, textíliákra, na és a növényekre fordítani. Nem kell mindig nagy beruházásra gondolni, és sok pénzt elkölteni. Gyakran egy egyszerű festéssel, néhány olcsóbb, színes szőnyeggel, díszpárnával, mécsessel és színes virággal is nagyon hangulatos és otthonos teret nyerhetünk – mondja a lakberendező. Aki több pénzt tud a felújításra fordítani, ma már sokféle járólap, lambéria, bútor, árnyékoló és szélfogó közül választhat. Ezekkel gyakorlatilag egész évben használhatóvá válik a balkon.

Illusztráció

Hadnagy Emőke szerint azért néhány dologra érdemes odafigyelni. Például, hogy ne könnyű szerkezetű tárgyakat, bútorelemeket válasszunk, hiszen egy vihar azokat hamar tönkreteheti. Célszerű olyan burkolatban, bútorokban, növényekben és kiegészítőkben gondolkodni, amik jól bírják a változó időjárást. Ha pedig elutazunk, a kényesebb dolgokat sose hagyjuk az erkélyen. Ami a világítást illeti: törekedjünk a természetes fényekre. Használjunk mécseseket, vagy hangulatvilágítást, az erős fények itt kerüljenek inkább háttérbe.

- Ami a manapság uralkodó stílusokat illeti, még most is nagy divat az úgynevezett vidéki, vagy vintage stílus, ami nemcsak a lakásokban, vendéglátóhelyeken, hanem a balkonok, erkélyek, kertek díszítésénél is visszaköszön. Bátran használhatunk természetes anyagokat, színes üvegeket, régi szöveteket, bútorokat; utóbbiakat újra is festhetjük. Most éppen a türkiz és a rózsaszín a menő.
Hozzátette: szintén trend a glamour-stílus, ami csillogást ad a térnek, hiszen itt előtérbe kerül az ezüst, az arany, az üveg és a fém a tárgyakon. Ezenkívül selymet, szőrmét, bojtokat is szívesen használnak kiegészítésül. A mediterrán pedig örök és megunhatatlan stílus, nem véletlen, hogy ezt választják talán a leggyakrabban.

A szakember azt tapasztalja, hogy az erkélyek újragondolása inkább a nőknél kerül előtérbe, de érdekes módon a fiatalok, egyetemisták is egyre gyakrabban keresnek olyan lakásokat, ahol van egy kis „kiülő”. Ők már külföldről hozzák ezt a kultúrát, hiszen dél –vagy nyugat Európában szinte minden házon funkcionális és otthonos balkonokat látni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK