2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Látogathatók a kistigrisek Csácsban

2022. augusztus 15. hétfő, 12:55
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A fehér tigris a természetben ritkán fordul elő. Nem albínó egyedről van szó, hanem egy a túlélés szempontjából kevésbé előnyös színváltozatról. Állatkertben szintén nem gyakran látható. A másik ritkaság pedig a tigrisek fogságban való szaporodása. A tényekre rácáfolt a csácsi állatkertbe 3 évvel ezelőtt beköltöző fehér tigrispár.

Állomány- és területbővülés az állatsimogatóban

Ivaréretté válásuk után nem sokkal már utódoknak adtak életet. Július közepén születtek meg a kicsik, akiket augusztus 10-től már a látogatók is megnézhetnek. Túl sokáig azonban nem érdemes halogatni a „babanézőt”, hiszen csak átmenetileg maradnak „egerszegiek” a kis nagycicák, Muki és Kíra.

A fehér tigrisek természetes előfordulási helye Délkelet-Ázsia és India középső és déli részein található. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában, és Mohannak nevezték el. Tőle származik a jelenleg fogságban élő összes fehér tigris, mintegy 250 darab. Magyarországon Győrben, Nyíregyházán, Pécsen, valamint a csácsin kívül a felsőlajosi magánállatkertben láthatók ilyen nagymacskák. Hazánkban az első fehér tigriskölykök Győrben születtek, 2012-ben. Nem áll tehát rossz helyen a zalaegerszegi magánállatkert, gyorsan híre is ment az országban és Ausztriában is a szaporulatnak. A kicsiket a kihelyezés előtti utolsó napokban látogattuk meg. A róluk való gondoskodás, az éjjel-nappali kétóránkénti etetés a tulajdonos, Kovács Zoltán és felesége Hemera Mónika feladata volt. Egy újszülött ellátásához hasonló energiákat követeltek ezek az első hetek. A tisztogatási-, szeretgetési feladatokba aktívan besegített az egyik kutyusuk, az amerikai staffordshire terrier Morgó, aki kiváló (pót)anyatermészetét már nem először bizonyította. 

A tulajdonosok elmondták, előfordulhat, hogy a tigris riválisként tekint kölykére és ez tragédiához vezethet. Ezért is választották el a szülőktől a kicsiket. A sorsuk 3-4 hónapos korukig biztosan még Csácshoz köti őket. Aztán szeretnék elcserélni őket más vadállatra. Kovács Zoltán elmondta, személyesen fogja megnézni és csak megfelelő helyre adja oda a kistigriseket.

A zalaegerszegi körülményekről a három nagymacska, a két fehér tigris és Kaya oroszlán gyönyörű megjelenése a legjobb bizonyíték. Bár a csácsi állatkert egyik fő pozitívuma, hogy az állatok közel vannak a látogatókhoz és jól láthatók, a növényevők nagy része etethető és simogatható is. A helyszűke viszont minden fogságban lévő állatnál probléma, még a legjobb körülmények ellenére is. Kovács Zoltán elmondta, 3 hektárral bővítették ezért a közelmúltban az állatotthonként is funkcionáló intézmény területét, és ősszel elkezdik az építési munkákat. Ennek végén a meglévő állatok komfortosabb, tágasabb helyre kerülnek, illetve lehetőség lesz új állatok befogadására, az állomány bővítésére is.

A kistigriseken kívül az állatkert/állatsimogató legutóbb beköltözött lakói szintén fehér színűek, egy fehér páva pár és egy ritkaságnak számító fehér dámszarvas. De augusztus elején kispóni is napvilágott látott itt, ezzel jelenleg ő az állatkert legfiatalabb lakója. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK