2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Termelj zöldséget és légy önellátó!

2023. április 22. szombat, 16:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nagy érdeklődés és számos program mellett rendezték meg az I. Egerszegi Palántafesztivált, amelyre őstermelők hozták el a már kiültetésre váró paprika-, paradicsom- és virágpalántáikat. Jobb időt nem is lehetett volna választani a rendezvényhez, amely a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Göcseji Kézműves Egyesület és az eseménynek helyt adó Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac szervezésében valósult meg.

Erre biztattak az I. Egerszegi Palántafesztiválon

Kaj István, Balaicz Zoltán, Dr. Helik Ferenc és Vigh László

A köszöntők sorát Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg. Gratulált a szervezőknek, és kifejezte abbéli reményét, hogy a palántafesztivál sikeres kezdeményezés lesz, és esztendőről esztendőre új színfoltot hoz a programok sorába. Üzenetértékkel is bír, mert felhívja a figyelmet a 21. században egyre fontosabbá váló önellátásra.

Képesek leszünk-e az elkövetkezőkben előállítani annyi élelmiszert, amennyi szükséges, és az vajon egészséges lesz-e, tette fel a kérdést Vigh László országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, az időjárás-változás negatív hatásai miatt ez egyre nehezebb, ezért sem vehetjük természetesnek, hogy van belőle elegendő. Azt javasolta, hogy aki teheti, és egészséges élelmiszert szeretne, termelje meg magának. Ehhez kaphatnak biztatást és tudást a palántafesztiválon, amelynek a Göcseji Tudásközpont ad helyt. Egy olyan intézmény, amely a kézművesség, a népi kismesterségek bemutatása mellett azért jött létre, hogy segítse a helyi termelők és kézművesek piacra jutását.

A piac fontos közösségi tér és találkozási hely, ahol a látogatók olyan érdekes programok részesei is lehetnek, mint az epernap és a lecsónap, hangsúlyozta ifj. Böjte Sándor Zsolt. A térség önkormányzati képviselője kiemelte, az első alkalommal megrendezett Egerszeg palántafesztivál illeszkedik ebbe a sorba, mert szintén olyan közösségi esemény, amelyen szakértőktől lehet tanácsot kérni, és jót lehet egymással beszélgetni. Azzal zárta gondolatait, hogy holnap a fél város palántát fog ültetni.   

Az itt jelenlévő őstermelők nem csak a palántafesztivál, de egyben a rövid ellátási lánc főszereplői is, húzta alá Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat területi felelőse. Mint mondta, annak a folyamaté, amelynek lényege, hogy a termelők által megtermelt zöldség és gyümölcs a lehető legrövidebb úton jusson el a lakossághoz. Kiemelte, az egészséges táplálkozás, az ízletes és egészséges élelmiszerek iránti igény miatt növekszik a kiskerti termesztés jelentősége, amely a városlakókat, itt Zalaegerszegen is arra biztatja, hogy vessék, illetve ültessék be zártkertjeiket.

Dr. Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese úgy fogalmazott, az elmúlt években megtanulhattuk azt, hogy csak magunkra számíthatunk. Az élelmiszerbiztonság mellett előtérbe került az élelmiszerellátás-biztonsága, amelynek egyik arany tartalékai a kistermelők, a kisgazdaságok, akik nem csak maguknak, de szűkebb környezetük számára is megtermelik az élelmiszereket. Hangsúlyozta, régebben természetes volt, hogy mindenki megtermelte kiskertjében a paprikát, paradicsomot és hagymát. Itt az idő, hogy ez újra szokássá váljon.

Mint mondta, 2010 és 2020 között a termelői piacok száma megháromszorozódott, amely magával hozta, hogy a lakosság és turisztikai szolgáltatóknak is igénye lett a helyi termékekre. Az elnökhelyettes jelezte továbbá, hogy a Közös Agrárpiaci Támogatásból (KAP) mintegy 5800 milliárd forint áll rendelkezésre a következő időszakban, amelyhez rendelt pályázati kiírásokra nem csak a nagy élelmiszergyártók, de a kis- és középvállalkozásként működő élelmiszer- és kézműves termékeket előállítók is pályázhatnak.

Az I. Egerszegi Palántafesztivál megnyitóján közreműködött a Csácsbozsoki Évgyűrűk Dalkör, a Radnóti óvoda ovisai, valamint a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK