2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lélekgyámolító borok Balatongyörökön

2017. augusztus 28. hétfő, 17:49
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Balatongyörökön nyolc borházban kínálták a térség nedűit, de szórakoztató programokat, borbálokat, koncerteket is szerveztek a közelmúltban tartott Bor&Dal fesztivál alkalmából.

A rendezvényre a júliusi borfesztivál kistestvéreként tekintenek a faluban. A bor, dal, étel, zene mottóval életre hívott probram 14 éve nyújt örömperceket a helyben élőknek, a községben nyaralóknak és az ide látogatóknak.

A kulturált, jó kedvű borfogyasztásra buzdító Da Bibere Zalai Borlovagrend lovagi karával érkező dr. Szabó István ceremóniamester a Balatoni Borbarát Hölgyek koszorújában, a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend képviseletében, Biró Róbert polgármester társaságában nyitotta meg a fesztivált. A györöki rizling, a bece-hegyi rizling hazájában mondott köszöntőjében a professzor utalt rá: a csabagyöngye, az irsai olivér fajták lassan a hordókba kerülnek, így az első nyári borok hamarosan elkészülhetnek. Itt sem új betelepítésekre, hanem a régi, jól bevált fajták megbecsülésére volna szükség – vélekedett.

„Ahonnan szőlőkapálás közben látod a Balatont, ott egy fokkal jobb a must!”- mondták egykoron. Ilyen szőlőterületek szerencsére szép számmal akadnak manapság is, így a kóstolás lehetősége megmaradt. A balatoni borvidék egykoron Varasdig lehúzódott, de a különleges földrajzi fekvésű badacsonyi borvidék mindig külön volt számon tartva.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK