2018.04.27., péntek - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Modern kutyavilág a lakótelepeken

2017. március 24. péntek, 18:09
Szerző: Bánfi Kati
Kutyavilág van a lakótelepeken. Bár a szó lassan új értelmet nyer, hiszen a négylábúakat kint játszótér várja, a lakásban játékok, minőségi ételek jelentik a kutyavacsoráját, s családi programként túrázni, strandolni viszik őket.

Kutyaovi, kutyasuli, kutyás edzések állnak rendelkezésre, s baráti viszonyban állnak egymással az ebek a családi házak őrzőitől eltérően szocializálódva. Kis túlzással lassan több lesz a kutya, mint a gyerek a lakótelepeken. Napi program a sétáltatás, s a pihepuha fekhelyet inkább felváltja a gazdával egy ágyban alvás. Gróf Krisztiánt kérdeztük ez ügyben, aki az egyik zalaegerszegi kutyaiskola vezetője.

- Valóban egyre több a kutya. Ennek örülök és annak meg mégjobban, hogy miközben a kutya társsá vált, a gazdik is kezdenek egyre felelőssebben viselkedni – mondta a szakértő. – És ez nemcsak azt jelenti, hogy a kutyagumit egyre többen takarítják fel, hanem figyelembe veszik, hogy a kutya bármennyire is családtag, mégis ösztönlény és vannak ez irányú igényei. Ha ez nincs kielégítve, nem jól szeretjük a kutyát. Civilizációs jelenség a városiasodás és ezzel a kutya új szerepköre. Megbízható társsá vált, miközben az emberi kapcsolatokban egyre többen csalódnak. Meghallgat, mellettünk van, hűséges. Azt azonban tudni kell, hogy nem olyan állat, amit félre lehet tolni a polcon vagy a kalitkában, rendszeresen gondoskodni kell róla.

- Kiknél jellemző a kutya?

- Gyerekvállalás előtt álló pároknál, vagy ahol már kirepültek a gyerekek, itt egyfajta gyerek - vagy unokapótlék, kisgyerekeseknél pedig játszótárs. A kutya alkalmas is ezekre a szerepekre. A probléma akkor van, ha az egyéb igényeit nem vesszük figyelembe. Ilyen alapvető igény a mozgás. Tehát amikor kutyát választ valaki vegye figyelembe a saját temperamentumát és mozgásigényét, lehetőségeit, idejét és ehhez passzoló ebet válasszon. Egyébként boldogság helyett csak megkeserítik egymás életét. Legyünk tehát reálisak, kérjünk tanácsot.

- Tavasszal érkeznek a kiskutyák. Milyen tanácsaid vannak ezzel kapcsolatban?

- Jó helyről hozzuk. Ha nem ragaszkodunk fajtisztához, akkor a menhelyről, ott tudnak segíteni a választásban. A fajtisztát pedig tenyésztőtől, mert bár ez drágább, de egyébként orvosi kezelésekre költhetjük annak a sokszorosát. Már kiskortól vigyük mindenhova a kutyát és ugyanilyen fontos, hogy elejétől kezdve szoktassuk az otthoni egyedülléthez. Egyébként a nagyon gyakori szeparációs félelem alakul ki, ilyenkor szedik szét a kutyák a lakást. Kutyaoviban lehet tanulni a szocializációt, a gazdiknak a helyes bánásmódot.

- Ma a nevelésben a jutalmazás az irány a korábbi kényszer helyett.

- Erre vannak nagyon jó módszerek, ilyen a klikker használat, mellyel egyértelműen tudjuk jelezni a kutyának, hogy milyen viselkedést várunk el. Egyébként is fontos, hogy adjunk neki feladatokat, mely mentálisan veszi igénybe, mert önmagában a séta még nem elegendő „fárasztás”. A szociális kapcsolatokat pedig más kutyákkal való találkozás jelenti. Erre nagyon jók a kutyás túrák, ahol a család kétlábúi és négylábúi egyaránt társasággal kapcsolódhatnak ki.

- Mondják a kutya olyan, mint egy gyerek.

- Mindkettőben erősek az ösztönök, ezért hasonlítanak. Viszont a gyerekkel ellentétben a kutyánál nincs belátásos tanulás, nem lehet észérvekkel meggyőzni. Meg kell tanulni a bánásmódot, erre is jók a kutyaiskolák. Az ebek többsége ma még pórázon tartott, de a cél, hogy minél több olyan felelős gazdi legyen, aki képes arra, hogy akár póráz nélkül is tudja kontrollálni a kutyáját. Önmagában a suli ehhez nem elég, rendszeresen kell gyakorolni az ott tanultakat. Alapengedelmességre azonban minden kutyát meg kell tanítani

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK