2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mosolygós, kiegyensúlyozott az év első babája

2023. december 17. vasárnap, 17:25
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Talán többen emlékeznek rá, hogy az idén januárban mindjárt rekorddal indította a város az új évet. Éjfél után 35 másodperccel (!) született meg H. Záven, aki ezzel a gyorsasággal nemcsak Zalaegerszegen és Zala megyében, hanem az országban is az év elsőnek született babája lett. A majdnem egy éves kisfiút és anyukáját látogattuk meg.

Lassan egyéves lesz Záven, a 2023-as év első babája

Tündéri kis csokornyakkendős ruhában, óriási huncut mosollyal az arcán várt rám az ajtóban. Őszintén megtisztelve éreztem magam. Mint kiderült, csak néhány napja indult el, de már elég határozott léptekkel mutatta az utat a gyerekszobába. Az anyukája, Renáta idézte fel a születés körüli eseményket. 

- Mivel január 11-re voltunk kiírva, meg sem fordult a fejemben az év első babája dolog, meg nem is nagyon szoktam ezt figyelni. De szilveszterkor háromszor is be kellett menni a kórházba, mert éreztem, hogy valami készülődik. Végül a baba egészsége érdekében császármetszést alkalmaztak. Bár ébren voltam, mert epidurális érzéstelenítés volt, mégis az apukája látta meg először Závent. Nagyon büszke volt rá. 

H. Záven

- A név a rendkívül ritka kategóriába tartozik. Miért esett erre a választás?

- Mivel a férjem Zoltán, a nagyobbik fiúnk Zoárd, maradni akartunk a z-betűnél. Akkor is, ha lány lett volna. A név jelentése egyébként ajándék. 

- Azért gondolom, hogy a szilveszteri szüléseknél kicsit jobban figyeli mindenki az órát. 

- Akkor már én is gondoltam erre. Igazából még magamhoz sem tértem teljesen a műtétből, amikor már kopogtatott a sajtó a kórházban. Fel sem tudtam akkor ezt fogni, magamat is alig tudtam ellátni. De azt hiszem nem nagyon volt még zalai az első baba – mondja Renáta, aki családjával együtt törzsgyökeres zalaegerszegi.

- Egy gyerek után a kettő mennyi nehézséget jelentett?

- Mivel Záven nagyon jó baba, boldog, mosolygós, nem volt sírós, jól alszik, nem nehéz. A nagyobbik közben óvodás lett, 3 év van közöttük, ő is januári születésű. A fogzást kicsit megszenvedtük, már 6 foga van, bár nem a szokásos sorrendben nőttek ki. Az is ritka, hogy ilyen hamar elinduljon egy kisfiú. De ő csupa ritkaság.

- Mik a kedvenc játékai?

- A legjobban a bátyja játékait szereti, egyébként is sok mindent tanul tőle. Amikor az idő engedi, sokat sétálunk kint. 

- Hol ünneplitek a karácsonyt?

- A nagyszülők is Zalaegerszegen élnek, hozzájuk megyünk. 

- Közeledik az újabb esztendő, nemsokára meglesz Záven „utódja”. Most figyelni fogod, hogy hol születik az országban az első baba?

- Az idén biztosan. Jó lenne megint zalai, de ennek gondolom kicsi az esélye. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK