2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Schiffer Miklós a stílusos megjelenésről

2023. november 22. szerda, 18:16
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Nincs rossz stílus, mert stílus vagy van, vagy nincs. Ha van, az örök, míg a divat állandóan változik. Viszont a divatból kell felépíteni, kialakítva a saját imázst. Különösen fontos ez a közéleti személyiségek, politikusok körében. Ezekről tartott előadást Zalaegerszegen dr. Schiffer Miklós divat-és stílustanácsadó a Mathias Corvinus Collegium felkérésére.

Nemcsak a ruházat, a viselkedés és a modor is számít

A szakértő, aki egyébként íróként is ténykedik és több könyvet jegyez, nem először jár Zalaegerszegen. Néhány éve volt már itt előadása divat témában, még régebben pedig itt töltötte katonaéveit. Előadása két részből állt. Először a divatos és stílusos egyéni megjelenésről szólt, annak klasszikus és modern irányzatairól. Majd pedig a politikusok öltözködéssel kifejezett én-üzeneteire helyezte a fókuszt. Több témába vágó idézetet is hozott világhíres divatszakértőktől. 

A stílus és a divat kapcsán megjegyezte, az előbbi a fontosabb. Az egy állandóság, minőség. Ahogyan kitalálom magam és amilyen jól tudom ezt kommunikálni a környezet felé. Az életvitelt, a személyiséget és az attitűdöt mutatja. Ez egyéni, eredeti dolog, mely a viselkedésben, modorban és a ruházatban mutatkozik meg. Alapja az önismeret. Nem körfüggő és nem is méret kérdése. 

Majd korhoz, alkathoz, élethelyzethez és munkakörhöz illeszkedő női és férfi öltözeteket elemezett. Utalva a klasszikus, az örök klasszikus és ezek mai fellazult formáira, a megjelenés apró részleteire is. Bemutatta a ruhatár nélkülözhetetlen darabjait, szólt ezek kombinálásában lévő lehetőségekről. Eloszlatott néhány tévhitet a zakóméret, annak gombolása, valamint a nyakkendő és a díszzsebkendő viselés terén. Kiemelten beszélt az öltönyről, az ingről, a kosztümről, mint alap ruhadarabokról. A modern viseletek közül a farmer, a bőrdzseki, a sportos cipő, a harisnya és zokni viselésének megváltozott etikettjéről. A női táska hordását pedig a lányból nővé válás szimbólumaként jellemezte. Megjegyezte még, a napszemüveg feladata immár kevésbé a nap elleni védelem, inkább kifejezetten divatkiegészítőként van jelen. 

A politikusokkal kapcsolatban elmondta, számos üzenetet kell átvinniük magukról a köztudatba (például hatalom, alkalmaság, erő). Stílusuk, a vizuális kommunikáció, az imázs része. Az első imázsépítőként Churchillt említette (v betűt formázó ujjtartás, szivar, kutyával közös kép). Robert Kennedy esetében pedig az imázs igazán fontos lett, tudatosan fel volt építve. A politikus öltözködéssel sugallt üzeneteit az 1960-as években tért hódító televízió segítette.

Schiffer Miklós megjegyezte, a politikusokat egyébként mindig támadják, ha jól öltözöttek azért, ha nem, akkor pedig azért. A korrekt öltözet, mely a klasszikus bankárszerű megjelenés, viszont megbízhatóvá és hitelessé tesz. A női politikusoknak nehezebb megtalálni a megfelelő stílust, hiszen egyszerre több funkciót is sugallni kell, nő, anya, közéleti személyiség. Viszont esetükben elfogadott a színes megjelenés. Erre nagyon jó példa a néhai II. Erzsébet angol királynő, aki 60 éves korára talált rá a színes ruhás stílusra és 70 évesen tökéletességre vitte azt, fogalmazott az előadó.

Szintén tudatos a laza öltözet is a politikusok esetében, mely a „közületek vagyok” érzést adja. Erre a különböző mértékben sikerült próbálkozásokra is több példát mutatott fotók segítségével a nemzetközi közéletből. A luxusdarabokban való megjelenés viszont veszélyes témának számít, a legtöbb támadási felületet ez adja. 

Tökéletesen felépített imázst is említett. A francia elnököt, Emmanuel Macron-t tette az első helyre e téren. A legjobban felépített uralkodói képet III. Károly tudhatja magáénak (államférfi, védelmező, katona, családos ember, angol gentleman). Az elnökfeleségek öltözékének fontossága is szóba került. A legjobb pár címet Schiffer Miklós a spanyol királynak és királynénak ítélte. Hazai vonalon pedig a TOP tíz élére sorolta Novák Katalin köztársasági elnököt és Szijjártó Péter külügyminisztert. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK