2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sporttal a sikeres jövőért

2016. augusztus 24. szerda, 09:39
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Újabb sportlétesítménnyel gazdagodott Zalacsány. Míg tavaly novemberben a felnőttek örvendhettek a műfüves focipálya átadásának, addig idén július közepén a legkisebbek az óvoda udvarán létesített műfüves sportpálya avatásának.

Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere köszöntötte elsőként az ünnepség résztvevőit. Elmondta, az önkormányzat 2014 márciusában nyújtotta be pályázatát az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványhoz. A kedvező elbírálásról idén értesültek, melyben szerepet játszott az is, hogy három helyi cégtől meghatározott összegben érkezett társasági adó (TAO) felajánlás az alapítvány részére. A polgármester hangsúlyozta, az ovifoci-pályának köszönhetően már óvodás korban el tudják kezdeni a sport, a mozgás szeretetére való nevelést. A sport nemcsak a különféle mozgásformák elsajátítását segíti, hanem a csapatszellem által a közösségi érzés kialakulását is.

A rendszeres mozgás fontos a gyerekek testi és szociális készségeinek fejlődése szempontjából. A sikeres jövő egyik alapfeltétele az egészség, melynek megőrzését legjobban mozgással, sportolással tudjuk biztosítani, emelte ki. A multifunkcionális sportpálya nemcsak a foci, de más sportágak kipróbálására, elsajátítására is lehetőséget ad. Az óvoda sporteszközökkel is gazdagodott, az óvodapedagógusok szakmai képzésen vettek részt.

Bogdán Bianka, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány irodavezetője emlékeztetett arra, hogy az alapítványt Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja alapította azzal a céllal, hogy már egészen kiskorban megismertessék a gyerekekkel a mozgás örömét, az egészséges életmód jelentőségét. Az irodavezető utalt arra, hogy a következő aranycsapat tagja akár zalacsányi is lehet, illetve örömmel jegyezte meg azt is, hogy Tóth Tímea alelnökük nagymamája szintén zalacsányi.

Ezt követően az óvodások zenés, verses műsorral lepték meg a közönséget, majd Manninger Jenő országgyűlési képviselő mondott beszédet. Örömét fejezte ki, hogy a felnőtt műfüves sportpályát követően most a legkisebbeknek is létesülhetett modern focipálya, hozzáfűzve azt, hogy a focit is kiskorban érdemes elkezdeni. Méltatta az önkormányzat településfejlesztésben elért eredményeit, és sok sikert kívánt a jövőbeni tervek megvalósításához. Az új szabadtéri sportlétesítményt Major István plébános szentelte meg, a jó Isten áldását kérve a gyerekekre, a szülőkre és a pedagógusokra. A szalagátvágást követően csapatjátékokkal vették birtokukba az ovifoci-pályát a gyerekek.

– Zalacsány felemelő ünnepeit mindig dolgos hétköznapok előzik meg, illetve követik. Milyen feladatokat végeztek el, hogyan kívánják tovább szépíteni a települést? – Nagy Lászlóné polgármestert kérdeztük.

– Tavaly novembertől a Vasút utcában és a temetőben járdát építettünk, leaszfaltoztuk a Vasút utca északi oldalát és az Örvényes utcát. Az óvoda bejáratát is rendbetettük a vízelvezető árokkal együtt, mindezt 20,7 millió forint saját erőből. A Csány László utcában nemrég készült el egy híd 1,6 millió forintból, a temetőben pedig most építjük a második urnafalat. Folytatjuk a járdaépítési programunkat is, ezúttal a József Attila és a Dózsa György utcában újítjuk meg a gyalogosúttestet viacoloros térkővel. Az általános iskolában és az óvodában a nyári karbantartási munkákat is elvégeztük.

Az iskola mellett önerőből egy felnőtt játszóparkot alakítottunk ki, a fitnesz eszközöket előszeretettel használják az idősebbek is. A két kastélynak és a golfpályának köszönhetően egyre növekszik idegenforgalmunk, ezért egyáltalán nem mindegy milyen első benyomást szereznek a faluban sétáló, programjainkat látogató vendégek. A kastély vendégei szívesen veszik bérbe a műfüves sportpályát is. Azt gondoljuk, egy település rendezett környezetéhez az utak, járdák, zöldfelületek állapota, külcsíne szorosan hozzátartozik, éppen ezért fordítunk állandó figyelmet erre. Idén húsz közmunkást foglalkoztatunk, rájuk bízzuk ezen feladatok elvégzését.

– Hogyan kívánják tovább fejleszteni a települést?

– Az önerős fejlesztések mellett élni kívánunk a pályázatok adta lehetőségekkel, így több kiírásra nyújtottunk be pályázatot idén. A településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója program keretében a volt idősek klubját szeretnénk felújítani. A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program kiírására szintén pályáztunk. Az idősek otthona mellé is létesítenénk egy felnőtt játszóteret, így a belső falurészben élőknek nem szükséges felmenni az iskolához. A TOP-program energetikai korszerűsítést szolgáló kiírása révén napelemes rendszert telepítenénk az iskolára, az óvodára és a hivatalra, ami az intézmények villanyáram-ellátását biztosítaná energiatakarékos módon. Bízunk a kedvező elbírálásban, hogy ezeket a tervezett beruházásokat 2017-ben megvalósíthassuk.

– Közösségi ünnepeik?

– Hagyományos falunapunkat július 23-án tartottuk, szép számú érdeklődő mellett. Szeptember 23-án az időseket köszöntjük, október elsején szüreti felvonulásra invitáljuk a lakosságot, advent négy vasárnapján pedig a karácsonyvárást ünnepeljük. Önkormányzatunk lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni lakóit, különös tekintettel a fiatalokra. Így minden zalacsányi lakosú általános iskolás ingyen kapja a tankönyvet, és tízezer forintos iskolakezdési támogatásban részesül. Szeretnénk az elkövetkező években tovább szépíteni településünket, az utak, járdák, épületek rekonstrukcióját éppen ezért tartjuk fontosnak. Zalacsányhoz méltó tetszetős faluképpel egyaránt örömet szeretnénk szerezni a lakosságnak és az ide látogató vendégeknek – hangsúlyozta végül Nagy Lászlóné.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK