2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szemészeti szűrővizsgálati akcióhét a kórházban

2023. február 16. csütörtök, 12:59
Szerző: ZalaMédia
A Zala Megyei Szent Rafael Kórház fennállásának 175. évfordulója alkalmából az év során több lakossági szűrővizsgálatot is tart. Hamarosan indul a "Nézzenek oda! Szemészeti szűrővizsgálati akcióhét", a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szemészeti Osztálya és a Kandikó Optika közreműködésével.

Segítenek feltárni a szembetegségeket

A szűrővizsgálat olyan áttekintő orvosi vizsgálat, mely megállapítja, hogy a páciensnél előfordul-e korábban nem ismert szembetegség. A szűrés jelentősége a probléma felismerése. Ha a szemészeti szűrés során eltérésre derül fény, akkor további, konkrét kivizsgálásra lesz szükség.
Ezek jegyében hívják fel a lakosság figyelmét a szemészeti szűrővizsgálati akcióhétre, melyet előjegyzés alapján, 2023. február 27-től március 3-ig, naponta 14.00-16 óráig szerveznek meg.

Illusztráció (Forrás:AdobeStock)

A szűrés menete:

Időpont kérése a szűrővizsgálatra a 92/314-420-es telefonszámon, munkaidőben. Az időpontok előjegyzését a Kandikó Optika végzi.
Az előjegyzett időpontban a páciensnek a Rendelőintézet III. emeletén lévő szemészeti szakrendelőben kell megjelennie, ahol a kórház szemész orvosai elvégzik a szűrővizsgálatot.
Ezt követően 3 lehetséges út áll az érintettek előtt:
- A szem egészséges, a látás jó – nincs további teendő.
- Szembetegség feltárása esetén további kivizsgálásra lesz szükség, melynek menetét orvosaink ismertetik az érintettel.
- Amennyiben a látásproblémát szemüveggel lehet korrigálni, akkor a Kandikó Optika azonnal fogadja a pácienst, hogy egyeztetni tudják a megfelelő vizsgálati időpontot és érvényesítsék az akcióhéthez kapcsolódó szemüvegvásárlási extra kedvezményt.

A kórház közleményében az is olvasható, hogy a Zala Megyei Szent Rafael kórházban 1940 óta működik önálló osztályként a szemészet. Az osztályt 1992. májusától Dr. Szalczer Lajos vezeti. A szakrendelésekre érkező pácienseket a rendelőintézet III. emeletén, hét rendelőben fogadják, ahol többek között cukorbeteg és zöldhályog gondozó, valamint macula ambulancia működik. A sürgősségi panaszokkal érkező betegeket is itt látják el a hét minden napján. Hetente több napon gyermekszemészeti ellátást is biztosítanak. 2015 óta önálló műtőblokkal rendelkeznek, mely a főépület I. emeletén található fekvőbeteg részleghez kapcsolódik. A műtétek nagy részét az egynapos sebészet körébe tartozó szürkehályog műtétek teszik ki. Ezen beavatkozások során az elszürkült lencsemagot ultrahangos, úgynevezett phacoemulsificatiós technikával távolítják el, majd a lencse törőerejét műlencse beültetéssel pótoljuk. Szaruhártya görbületi hiba esetén tórikus műlencse - illetve, ha a betegnek igénye van szemüveg nélküli életre, akkor multifokális lencse - beültetésére is lehetőség van. A 90-es végén kezdték el az üvegtesti tér és az ideghártya területét érintő műtéteket - a pars plana vitrectomiát - a szemfenéki elváltozások ellátására. Ezenkívül zöldhályog és kancsalság elleni műtéteket, valamint szemkörnyéki tumorok eltávolítását és plasztikai beavatkozásokat is végznek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK