2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szupertáplálék, nemcsak édesítőszer

2023. december 03. vasárnap, 20:44
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Sok érdeklődőt vonzott a Göcseji Tudásközpont Zalaegerszegi Helyitermék Piac rendezvénye december 2-án, mely a mézek és a méhészet köré szerveződött. Mivel az idén elmaradt a Kárpát-medencei Mézfesztivál, sokan itt igyekeztek beszerezni a megbízható mézet.

Mézek Napja hóesésben a Göcseji Tudásközpontban

S hogy melyik a jó minőségű és melyik a hamisított, többek között arról is szó volt a programot kísérő előadássorozatban. A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások várták. A rendezvényt a házigazda intézmény mellett a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete, valamint a Göcseji Kézműves Egyesület szervezte. Látványos standok és finom mézkóstolók várták az érdeklődőket a tudásközpont előtti téren. A látvány még érdekesebbé vált dél körül, amikor hóesés szolgált a meleg aranybarna mézesüvegek hátteréül. 

A megnyitón a köszöntők – Balaicz Zoltán polgármester, Böjte Zsolt önkormányzati képviselő, Sümeginé Horváth Anita, a ház vezetője és Tarsoly Tibor, a méhészegyesület elnöke – után a Göcseji Szegek Néptánc Együttes műsora következett.

Az előadók sorát dr. Sebők Péter kezdte, aki a mézfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról, a méz bonyolult összetételéről szólt. Többek között elmondta, nem élvezeti szerként, hanem inkább egészségvédő, prevenciós anyagként kellene a mézre tekinteni. Ha táplálékkiegészítő céllal napi egy teáskanálnyi mézet ennénk, az évi 2,5 kilogramm mézfogysztás/főt jelentene. Ettől elmarad a magyar átlag, viszont az egyéb, egészségre káros cukrok fogyasztásából elérjük az évi közel 17 kilogrammot. A modern kor betegségei között egyre erősebb panaszokat okoz ez, és a laktóz intolerancia mellett, úgynevezett glukóz intolerancia is kezdi felütni a fejét, mondta többek között a doktor, aki előadása során hangsúlyozta, egészséges kaptárból származhat egészséges méz, (manapság már a méhek is probiotikumokra szorulnak).

Nagy Radványi Lilla a mézhamisításról tartott tájékoztatót. Majd Mézes Gergő, aki anno az ország legfiatalabb méhésze címmel kezdte a szakmát, majd több éven át elnyerte az ország legjobb méhésze elismerést, 2023-ban pedig Magyarország Legszebb Állattartó Birtoka díjat, valamint az egyetlen magyar Mézmúzeum (Vizsoly) alapítója, a méhészetre épülő turizmusról beszélt. Vállalkozói szemüvegen át igyekezett láttatni a lehetőségeket a méhészekkel.

Hangsúlyozta, a méhészeknek kell elhinni és ennek megfelelően kommunikálni, hogy a méz egy szupertáplálék és nemcsak egyfajta édesítőszer. Ezt számos kutatás is alátámasztja hiteles adatokkal. Ne szezonális termékként gondoljunk rá, hanem étrendkiegészítőként magas vitamin- és nyomelem tartalommal. Minőségi dolog, melyet esztétikusan illik a vevőnek kínálni – mondta többek között, majd a méhészethez kapcsolható turisztikai lehetőségeket részletezte. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK