Vezető hírek
Szupertáplálék, nemcsak édesítőszer
Mézek Napja hóesésben a Göcseji Tudásközpontban
S hogy melyik a jó minőségű és melyik a hamisított, többek között arról is szó volt a programot kísérő előadássorozatban. A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások várták. A rendezvényt a házigazda intézmény mellett a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete, valamint a Göcseji Kézműves Egyesület szervezte. Látványos standok és finom mézkóstolók várták az érdeklődőket a tudásközpont előtti téren. A látvány még érdekesebbé vált dél körül, amikor hóesés szolgált a meleg aranybarna mézesüvegek hátteréül.
A megnyitón a köszöntők – Balaicz Zoltán polgármester, Böjte Zsolt önkormányzati képviselő, Sümeginé Horváth Anita, a ház vezetője és Tarsoly Tibor, a méhészegyesület elnöke – után a Göcseji Szegek Néptánc Együttes műsora következett.
Az előadók sorát dr. Sebők Péter kezdte, aki a mézfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról, a méz bonyolult összetételéről szólt. Többek között elmondta, nem élvezeti szerként, hanem inkább egészségvédő, prevenciós anyagként kellene a mézre tekinteni. Ha táplálékkiegészítő céllal napi egy teáskanálnyi mézet ennénk, az évi 2,5 kilogramm mézfogysztás/főt jelentene. Ettől elmarad a magyar átlag, viszont az egyéb, egészségre káros cukrok fogyasztásából elérjük az évi közel 17 kilogrammot. A modern kor betegségei között egyre erősebb panaszokat okoz ez, és a laktóz intolerancia mellett, úgynevezett glukóz intolerancia is kezdi felütni a fejét, mondta többek között a doktor, aki előadása során hangsúlyozta, egészséges kaptárból származhat egészséges méz, (manapság már a méhek is probiotikumokra szorulnak).
Nagy Radványi Lilla a mézhamisításról tartott tájékoztatót. Majd Mézes Gergő, aki anno az ország legfiatalabb méhésze címmel kezdte a szakmát, majd több éven át elnyerte az ország legjobb méhésze elismerést, 2023-ban pedig Magyarország Legszebb Állattartó Birtoka díjat, valamint az egyetlen magyar Mézmúzeum (Vizsoly) alapítója, a méhészetre épülő turizmusról beszélt. Vállalkozói szemüvegen át igyekezett láttatni a lehetőségeket a méhészekkel.
Hangsúlyozta, a méhészeknek kell elhinni és ennek megfelelően kommunikálni, hogy a méz egy szupertáplálék és nemcsak egyfajta édesítőszer. Ezt számos kutatás is alátámasztja hiteles adatokkal. Ne szezonális termékként gondoljunk rá, hanem étrendkiegészítőként magas vitamin- és nyomelem tartalommal. Minőségi dolog, melyet esztétikusan illik a vevőnek kínálni – mondta többek között, majd a méhészethez kapcsolható turisztikai lehetőségeket részletezte.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Takarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokbanMegállapodás a ZalaZONE és a Modenai Egyetem Ferrari Tanszéke közöttMegújul a Várkör utca egy szakaszaA 76-os főútra dőlt egy fa a csácsi arborétum közelébenBusz helyett biciklivel! Eltűnt, majd megkerült a kerékpárAszfaltozás miatt lezárják a Budai Nagy Antal utcai parkolót ZalaegerszegenLess Nándor-díjas földrajztehetségIvóvíz-és szennyvíz-rekonstrukció a Hoffhalter Rudolf utcábanBejelentette polgármester-jelöltjét a Tiéd a Város EgyesületFejlesztések a Platán sor és Arany János utca között -
rovatunk hírei
Uniós jogok és tudnivalók utazóknak!Felejthetetlen hétvégi program az egész családnak!Hová tűnt május 1. szellemisége?Élő internetes közvetítés az egerszegi Kamarák HázábólAz új Európai Bizottság (x)A pergamen nem kutyabőr2014.09.19. POP UPvideoGyenesdiás gyorsan gyarapodikTermészettudományos oktatás eszközrendszerének és módszertanának fejlesztése a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3.-11/2-2012-0023 top 10
Anya csak egy van; várostörténeti sétát szervezett a Tourinform irodaTakarékosság - Kiszámíthatóság éves távlatokban