2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Történelmi játékok Bagodban

2022. június 20. hétfő, 21:52
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egész napos programkavalkád várja mindazokat, akik június 25-én Bagodba látogatnak. A település kerek évfordulói kapcsán történelmi játékokat rendez a sportpályákon és azok környékén.

Szombaton egész napos "időutazás"
 

A Bagodi Történelmi Játékok során visszatekintenek a 2000 évvel ezelőtti ókori Római Birodalomig, belekóstolnak a 16. századi reneszánsz világába, de az is kiderül, hogy milyen lehetett az 1848-49-es forradalom katonájának lenni. Egy nagy időugrással pedig újfent átélheti a látogató az 1980-as, '90-es évek határőrizetét.

Sipos Ferenc polgármester a rendezvénnyel kapcsolatban elárulta, e napon a régmúlt összetalálkozik a jelennel: a harcalaki-, és fegyverbemutató, a tábori élet, a korabeli gasztronómia, -tánc, -és ének a 21. századdal. A történelem valóban ismétli önmagát? Döntsük el magunk, de az bizonyos, hogy mi alakítjuk. Csakúgy, mint a változatos programkínálatot.

A nyilvános táborépítés a Savaria Legio Egyesülettel és a Határőr Hagyományőrzők Baráti Társaságával már a nulladik napon, vagyis június 24-én délután elkezdődik. Szintén pénteken, 18 órától felvonulnak az 1980-as és 1990-es évek határőr gépjárművei. Június 25-én 13.00 órakor sor kerül az "Ókori római szabadtéri bemutatóhely és sírkőmásolat" avatására, valamint a 2021-ben született gyermekek köszöntésére a Szent Erzsébet utcai játszótérnél. 14 órától pedig elindul a történelmi kavalkád. Lesz többek között harcalaki bemutató a Savaria Legio közreműködésével, felcsendülnek katonadalok az Esthajnal Kórus előadásában, de reneszánsz táncbemutató és táncház is várja az érdeklődőket a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttessel. A délután folyamán bemutatkozik a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület és az Asbóth Sándor Huszár és Lovas
Hagyományőrző Egyesület, majd az 1980-as és 1990-es évek határőrizetéről a Határőr Hagyományőrzők Baráti Társasága tart ismeretterjesztő bemutatót.

A rendezvényen légvárak, népi fajátékok, egy 16 méteres emelőkosár, sörsátor és véradás is lesz, de fegyver- és eszköz-bemutatóval is készülnek az egyesületek, sőt lovagolni is lehet.

Részletes program itt: https://bagod.hu/bagod/hir/kiemelt-hir/bagodi-tortenelmi-jatekok/

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK