2021.10.16., szombat - GálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Úrrá lehetünk téli szorongásainkon

2018. február 26. hétfő, 13:23
Szerző: Nemes Norbert
Tudvalevő, hogy a téli időszak, a korai sötétedés, a bezártság érzése mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egy részére ilyenkor a borúsabb hangulat lesz jellemző, vagy lelki fájdalmakat élnek át.

A pánik egy hirtelen támadó, rendkívül erős szorongás, melyet szervi tünetek kísérnek. Pánikrohamok bármely szorongásos kórban felléphetnek, s rendszerint olyan speciális helyzetek váltják ki, amelyek a betegség főbb tüneteivel vannak kapcsolatban. A pánikbetegség túlterheltség, szorongás, belső félelem, neurotikus tünetekkel járó kórkép, ami sokakat megakadályoz, hogy teljes életet éljenek. A betegben belső félelem van, ami szerencsére legyőzhető” – foglalta össze Feketéné Bokor Katalin természetgyógyász, lelkigondozó, egy tévés életmódcsatorna stábjának tanácsadó szakértője.

- A félelem nem állandó. Napok, sőt hetek telhetnek el rohamok nélkül. A pánik kiváltó oka sokszor egy apró, jelentéktelen mozzanat. Valamit szerettem volna, nem sikerült. Valamit beterveztem, és nem úgy jött ki. Az embertársam nem értett meg. Nem tudok megfelelni a környezetemnek. A pánik kimondásához a fóbiás betegeknél egyszerre több tünetnek is jelen kell lennie: fáradékonyság, gyengeség, ingerlékenység, alvási zavar, légszomj, fulladásérzet, bizonytalanság, gyors szívverés, reszketés, remegés, elidegenedés, szétszakadás a környezettől, mellkasi fájdalom. Félni lehet a sötéttől, az idegenektől, a tömegtől, a nagy állatoktól, a rágcsálóktól, a bogaraktól. Létezik generalizált és teljesítmény szorongás is, de az orvosi könyvekben olvasni mosakodási, rendrakási stb. kényszerekről is.

Jó tudni, hogy sok receptköteles gyógyszer mellékhatása is kiválthat szorongást, de az alkohol, a stimulánsok, a koffein és a kokain is. Persze a pirulák megvonása is lehet a szorongás kiváltója. Isten nem boldogtalanságra teremtette az embert! Az önuralomra, engedelmességre, önismeretre és önbizalomra nevelt gyermek, ha biztonságban érzi magát, nemigen lesz pánikbeteg. A túlságos gyámkodás és irányítgatás éppoly káros, mint a túl kicsi mértékű odafigyelés. Az ember olyan, amilyen gondolatok, érzések vannak a szívében. A lelki állapotunk egész szervezetünk működéséért felelős. Az akaratunk jól irányítható és formálható, de nem szabad megsemmisíteni, vagy figyelmen kívül hagyni. Az értelmi-érzelmi-testi ember az akaraterejét nem veszítheti el, mert az élet nagy harcaiban szükség lesz rá. Az elme, a szív és a test egymásra hatnak és függnek egymástól. Ha az értelmem nem tiszta tanácsokat kap, annak nem lehet jó vége.

Biológiai és pszichológiai, a központi idegrendszerben zajlódó folyamatok is közrejátszanak a szorongásos betegségben, amin úrrá lehetek. A lelki-szellemi eredetű pánikbetegségeink gyógyítása is csak lelki síkon végezhető el. Egy átlagember napjában 5-6-szor táplálja a fizikai testét, de a lelkét vajon hányszor? Sok szülő kisebbségi érzést nevel csemetéjébe és sokakat felesleges ijesztgetéseknek tettek ki gyermekként. Az idegrendszerünknek is köze van a pánikbetegséghez, ezért fontos az idegerősítő táplálékok fogyasztása. Az emberek zöme nem fordít gondot a stressz kezelésre, a helyes életvezetésre, a lelki egyensúly megtartására, az egészséges életmód tartamos vitelére, az élet értelmének tudatosítására. A legtöbb ember gyöngesége, hogy vonakodik elmondani másoknak, mennyire szereti őket, amíg azok élnek. A jót, a szeretetet, a hitet, a tisztát és a reménységet kell erős szívvel átadnom, s gyógyulni, erősödni fog a testem-lelkem, pszichém is. Nincs hathatósabb gyógyszer az emberfélelemre, mint az Istenfélelem!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK