2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vidám szüreti nap Alibánfán

2017. október 23. hétfő, 17:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
Szüreti felvonulás helyett idén szőlőpréseléssel, mustkóstolással és bográcsozással egybekötött szüreti napot rendeztek Alibánfán. Szeptember utolsó szombatján tartott rendezvényre sokan voltak kíváncsiak.

Képviselő-testületünk döntött így, hogy legyen inkább szüreti nap, mivel a felvonulásra már nehéz lett volna traktorokat biztosítani, és már nincs állattal vontatott jármű Alibánfán – mondta érdeklődésünkre Blaskovics László polgármester. – A véletlen folytán alakult úgy, hogy a szüreti rendezvényt összekapcsolhattuk a vasárnapi, Szent Mihály napi Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programmal, de már a közmédiába nem tudtunk bekerülni. Az első ilyen programot egyébiránt 2014-ben valósítottuk meg pályázati támogatásból polgármesterré választásom után.

A szüreti nap délután kettőkor vette kezdetét a sportpálya mellett. Addigra megterítették az asztalt süteményekkel és pogácsákkal. Egyik asztalon az őszi terményeket sorakoztatták fel, míg a másikon a szürethez szükséges kellékeket. Mellette szőlőt daráltak és préseltek, amit szívesen kipróbáltak a gyerekek is. Az Alibánfai Lila Akác Dalkör és a Sportkör tagjai, valamint a fiatalok csoportja bográcsos ételeket főztek.

– ők még nem egyesületként működnek, csapatuk magját a nyáron foglalkoztatott diákmunkások adják. Önkormányzatunk kilenc helyi fiatalnak tudott munkát adni egy hónapra, napi négy órás munkaidővel – folytatta a polgármester. – Közösségkovácsoló szerepet is szántunk mindennek, hiszen ők lehetnek azok, akik felnőttként részt vállalhatnak a falu közéletében. A szüreti nap szervezését és finanszírozását önkormányzatunk, valamint az Alibánfa Fejlődéséért Közalapítvány végezte. A munkából a képviselő-testület tagjai, a falugondnok és a közmunkások is kivették részüket. Alibánfának külön szőlőhegye nincsen, Pethőhenyén viszont vannak birtokok, de sajnos nagyon megapadt azon háztartások száma, ahol még művelik is a szőlőt. Így a szőlő nagy részét Tekenyéről hoztuk egy gazdaságból.

– A falu fejlesztése érdekében milyen pályázatokkal élhetnek?
– Az adósságkonszolidáció első, 6,5 millió forintos tételéből a faluház belső felújítását végeztük el, idén a második részletéből az Ady Endre utca burkolatát újítottuk fel. Nemrég bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, 50 darab 60 illetve 80 literes edényt helyeztünk ki. Szeretnénk a falut tovább szépíteni, ezért pályázatot nyújtottunk be a község területén lévő járdák, valamint a temetői járda felújítására, továbbá a belterületi utak karbantartásához szükséges géppark kialakítására. Terveink között szerepel a világháborús emlékmű megújítása a helyi hősök neveinek feltüntetésével, melyhez kutatómunkát is kell végezni. Várjuk a pályázati kiírást a faluház külső energetikai rekonstrukciójához is.

Zalaegerszeg közelsége előny és hátrány is egyben, vélekedett Blaskovics László. Munkanélküliség nincs, de az elvárható szintű infrastruktúrához, a megyei jogú városok tövében lévő kisfalvaknak kompenzációt kellene biztosítani, hangsúlyozta a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK