2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegre érkezett a szűrőkamion

2017. augusztus 29. kedd, 19:14
Szerző és fotó: Antal Lívia
Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében Zalaegerszegre is megérkezett a szűrőkamion. Reggel 9-től délután 4-ig 128 fő vehetett részt a vizsgálatokon, melyet követően kézbe vehették egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket.

A 2010-től 2020-ig meghirdetett program elmúlt hét évében 1315 helyszínen több mint 5 millió vizsgálatot végeztek el, 400 ezer látogató mellett. A kitöltött kérdőívek száma meghaladta a 10 milliót, mondta el érdeklődésünkre Dankovics Gergely programigazgató. Az átfogó vizsgálatokon és az életmód tanácsadáson történő részvétel minden látogató részére ingyenes, sőt azok is részt vehetnek rajta, akik nem rendelkeznek TAJ-kártyával. Így a hátrányos helyzetű embereknek is lehetőséget biztosítanak egészségi állapotuk felmérésére.

A résztvevők valóban komplex felmérést kapnak a 37-féle szűrés elvégzését követően, melyek többek között szív- és érrendszeri, szemészeti, hallás-, neuropátia, bőr- és laborvizsgálatok. Olyan speciális szűréseken is áteshetnek, mint az érfal rugalmasságának arteriográfos vizsgálata, vagy a vénás elégtelenség dopplervizsgálata.

– Olyan vizsgálatokról beszélünk, amelyek idejében képesek kiszűrni a leggyakoribb betegségeket, köztük a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az asztmát, így megelőzhetőek például a szív- és érrendszeri betegségek. A szomorú statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mert az időben felfedezett betegség gyógyítható. A szűrőkamion éppen ezért 2020-ig járja az ország településeit, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán.

– A reggeli regisztráción megkaptuk az időpontot, így nem kellett sokat várnunk. Minden vizsgálatot megcsináltak, és korrektül elmondták, mik problémák, és azokon hogyan lehet segíteni – értékelte a lehetőséget Havasi Árpád zalaegerszegi lakos.

Akik nem jutottak be vizsgálatra a szűrőkamionba, azok 30 életmódpontban tanácsokat kaptak arról, hogy mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében. A látogatók a 3D anatómiai mozisátorban virtuális valóságszemüvegek segítségével bepillantást nyerhettek az emberi test belsejébe, működésébe. A vizsgálatokon átesettek szűrési eredményeikről kapott egészségkönyvvel mindezt követően felkereshetik háziorvosukat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK