Vezető hírek
A kürtőskalács ünnepe Orbányosfán
A kürtőskalács nem tipikus zalai étel, receptjét és a sütés fortélyait egy korábbi erdélyi kiránduláson, ottani barátaiktól lesték el. Ott fogalmazódott meg bennük a kürtőskalácssütés gondolata, amit tett is követett. Asszonyaik, lányaik, fiaik már évek óta járják a környékbeli rendezvényeket, ízletes kürtőskaláccsal megörvendeztetve a résztvevőket – árulta el köszöntőjében a fesztivál előzményeiről Kocsis Ferencné polgármester. A falu közösségét méltatva azt mondta, az egyéni és közös boldogulásért nem csekély mértékben tesz hozzá mindenki képességei és tudása szerint. Az első kürtőskalács-fesztivál sem jöhetett volna létre ezen összefogás nélkül, hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki a rendezvény támogatóinak és valamennyi közreműködőjének. Külön kiemelte a lakosság hozzáállását, akik saját portájukat még jobban kicsinosítva készültek erre a napra. Végül azt kívánta, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztivált úgy őrizzék majd emlékeikben, melyen jól érezte magát Orbányosfa apraja-nagyja és nemkülönben az idelátogatók.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy a Magyar Értéktárba a székely, erdélyi és magyar értéket hordozó kürtőskalács 2015-ben került bele. Mint mondta, nem csupán megőrzés céljával lett része a hungarikumok gyűjteményének, hanem hogy minél többen ismerhessék meg e különleges édesség eredeti elkészítési módját. Kiemelte, hogy Orbányosfán már hagyományai vannak a kürtőskalács készítésének, melyet a fesztivál megrendezésével kívánnak bemutatni szórakoztató programokkal körítve.
Az Orbányosfai Faluszépítő Közhasznú Egyesület tagjai jóval az ünnepélyes megnyitó előtt megkezdték a munkát. Az Erdélyből hozott sütőfa mintájára készített hengerekre tekerték fel a tésztát, amit négyesével sütöttek ki a szintén maguk gyártotta faszéntüzelésű szerkezetekben.
A szabályozás kimondja, milyen kritériumok teljesülésével nevezhető kürtőskalácsnak a kelt tésztából készült csavart édesség. Egyik feltétel a kizárólag cukorral való ízesítés.
Az egyesület tagjai a hagyományos mellett sokféle ízesítésű kürtőskalácsot is szoktak készíteni, sőt tésztájába is csennek bele különlegességet.
– Szoktunk beledagasztani kakaót, aszalt szilvát aprítva. Az ízesítést tekintve, készítünk egyebek mellett diósat, kakaósat, fahéjasat, barackosat és francia krémesest – mondta érdeklődésünkre Kocsisné Varga Judit gyógytornász.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Frontális karambol Zalaegerszegen, a Becsali út elejénElmarad a Botfai Szüret és a Páterdombi BúcsúNosztalgia buszozás és falumúzeumi sétaKeresztury-emlékkiállítás a Zrínyi-gimnáziumban isMinőségi borok és ételek a zalaegerszegi MustránKözútfejlesztés a zalaegerszegi Mészáros Lázár utcábanA mérnöki és a pénzügyi területekre keresik a legtöbb frissdiplomást a cégekSziréna-ellenőrzés Zalaegerszegen és LentibenPéntek délután fesztiválnyitó felvonulásTestvérvárosok találkozója Zalaegerszegen -
rovatunk hírei
Akadálymentes rendőrségi ügyfélszolgálatokMozgásban korlátozott, lelkesedésben határtalanA mozgássérültek viadalán kívül a nyílt kategóriákban szintén a zalaegerszegi tájfutók Díjak, jutalmak, elismerésekTanfolyam vizsgálók számáraTurisztikai fórum KeszthelyenNaponta pedáloznak: kerékpáros rendőrjárőrök ZalaegerszegenSikeres pályázat a ZalaszentivánonAz olvasás gondolkodásAz örömhozó muzsika top 10
Diána a zalaegerszegi Béke-ligetbenA Zalaco Sütőipari Zrt. a legnagyobb hazai tulajdonú sütőipari vállalattá váltJótékonysági koncert Monostori János zeneszerző emlékéreHerkliné Ebedli Gyöngyi igazgatói munkáját köszönték megKözútfejlesztés a zalaegerszegi Mészáros Lázár utcábanMűvészeti gimnazisták alkotótábora a Gébárti-tónálÍzletes vadételek várták az érdeklődőket a jótékonysági főzésenBefejeződött a Vizslaparki utca egy szakaszának felújításaA ZalaZONE Technológiai Parkban a kutatás és fejlesztés kapja a kiemelt szerepetKonferencia és dombormű a 120 éve született Keresztury Dezső tiszteletére